Több száz év után visszatértek a vadmacskák Hollandia déli részének erdőségeibe - számoltak be helyi természetvédők.

A vadmacska, amely hosszabb lábbal és más fejformával rendelkezik, mint háziasított rokona, a középkorban tűnt el a mai holland területekről a vadászata és az erdőtisztítások miatt -  olvasható a The Guardian című brit napilap online kiadásában.   

Az ARK nevű természetvédő csoport biológusa, Hettie Meertens szerint a faj visszatérése azt jelzi, hogy a dél-hollandiai Limburg tartomány erdőségei kezdenek újjáéledni.   

A szakember szerint Limburg déli részén 2013 óta nő a vadmacskák száma, mivel az állatok elhagyták a németországi Eifel hegységben és az Ardennek belgiumi részén immár "túltelítődött" élőhelyieket, hogy új territóriumokat kutassanak fel.   

"A populáció kicsi, de növekszik. A helyzet egyelőre törékeny, de bízunk a gyarapodásban" - mondta Meertens, hozzátéve, hogy reményeik szerint nem csupán az állatok száma, hanem a hollandiai élőhelyeik kiterjedése is növekedni fog.   

Az ARK jövőre tervez vadmacskaszámlálást, amelynek részeként kamerákat helyeznek ki a fákra. Meertens macskagyökérolajjal keni be az ágakat, hogy a kameralencse elé vonzza az állatokat.   

A vadmacskák visszatérése Hollandiába a változó - a fakitermelés helyett a természetnek kedvező - erdőrendezési gyakorlatok eredménye. A kidőlt fákkal és üregekkel teli vadabb erdőségek kedvezőbb körülményeket kínálnak a vadmacskáknak.   

A természetvédők továbbá arra buzdítják a gazdákat, hogy olyan sövényeket alakítsanak ki a földjeiken, amelyek élőhelyül szolgálhatnak a vadmacskák táplálékát jelentő mezei egerek számára.   

A szakemberek szerint az elmúlt hat évben a nyusztok is visszatértek a régióba. "Az ökoszisztéma a húsevőkkel együtt teljes. Ők képviselik a vad erdőt és ez nagyon fontos" - jegyezte meg Meertens.

Forrás: MTI / theguardian.com