Musk nem igazán bízik a teljes sikerben, viszont eddig is nagyot léptek előre.

A SpaceX igencsak ambiciózus projektje szép lassan halad előre, bár ezzel kapcsolatban néhány hónappal ezelőtt még az volt kiemelt hír, hogy a Starship végre nem robbant fel a repülés előtt vagy annak során. Hamarosan jöhet az első komplexebb út, ami szintén nagyon kockázatos lépés.

Elon Musk a napokban beszélt a következő fellövésről, amelyre reményei szerint már januárban sort keríthetnek. A cégvezető a National Academies által megrendezett konferencián, a kormányzat számára tanácsokat adó Space Studies Board és a Board on Physics and Astronomy tagjai előtt részletezte a jelenlegi elképzeléseket.

Ennek során kiemelte, hogy már több alkalommal sikerült szuborbitális repüléseket végrehajtani, ezt követően pedig egy darabban visszahozni az igencsak méretes rakétát a felszínre. Ezen korábbi próbákat követheti a januári start, amelynek során már alacsony orbitális pályát érnének el, ezzel igazolva a Starship előrehaladott fejlettségi állapotát, a típus létjogosultságát. Hozzátette, hogy ez nagyon kockázatos lépés lesz, jó eséllyel részleges (vagy teljes) kudarccal kell majd szembesülniük a próba során.

A jelenlegi tervek szerint a cég szakemberei december elejére elkészülnek a kilövőállás felkészítésével, ezt követően több tesztet hajtanak majd végre, az ilyenkor szokásos menetrendben.

Ezután jöhet majd maga a fellövés, amely azonban csak az első ilyen kísérlet lesz a sorban, hiszen a hosszabb távú tervekben ennél is jóval bonyolultabb utazások szerepelnek.

Musk elmondta, hogy már elkészült a Starship-rakéták sorozatgyártását elvégezni hivatott üzem, amire szintén nagy szükség lesz, hiszen a több bolygót magába foglaló, vagyis multiplanetáris civilizáció kialakításához, annak eléréséhez durván ezer ilyen rakétára lesz szükség.

Forrás: sg.hu / space.com