A NASA közzétette a jövő évben esedékes főbb tesztek pontos dátumait.

Akik figyelemmel követik az űrkutatás területét, az itt megjelenő kisebb-nagyobb bejelentéseket, azok jól tudják, hogy 2018 több szempontból is fordulópont lehet. Az amerikai fél számára nagy előrelépést jelentene, ha sikeresen mutatkoznának be a saját fejlesztésű, immár embert is szállító kapszulák, amelyekkel kiválthatnák az orosz segítséget.

Az amerikai asztronauták immár 6 éve orosz rakéták révén jutnak el a Nemzetközi Űrállomásra, az űrsiklók nyugdíjazása óta ugyanis nem készültek el az azokat kiváltani hivatott eszközök. A NASA azonban most közleményben jelezte, hogy közeledünk a fontos dátumokhoz, bár ezúttal két magáncég közreműködésével valósulhat meg a visszavonultatott platform kiváltása – nem mintha ez a korábbi évtizedekben nem így lett volna, hiszen a beszállítók között mindig is magáncégek voltak versenyben, bár azért a főszerep akkor még egyértelműen a kormányzati ügynökségnek jutott.

A most megjelent menetrend szerint a SpaceX jövő év áprilisában lőné fel első alkalommal a Crew Dragon névre keresztelt kapszulát, amely az első repülés során még nem legénységgel repülne – eredetileg erre még idén sort kerítettek volna. Ezt követné augusztusban a sorrendben második start, amelyen már űrhajósok is részt vennének (már amennyiben nem merülnek fel komolyabb akadályok), eddig azonban már a rivális Boeing is készen állna saját megoldásával, amely szintén augusztusban startolna el, az Orbital Flight Test keretében, az első alkalommal ugyanúgy legénység nélkül. Ezt novemberben követné a CST-100 Starliner és az ULA által biztosított Atlas-V rakéta második közös repülése, immár űrhajósokkal, vagyis nagyjából egy éven belül megvalósulhat az orosz „űrtaxik” kiváltása.

A SpaceX a maga részéről egyszerre több Crew Dragon kapszulát épít, ők szeretnének egy harmadik fellövésre is sort keríteni, a fent említett kettő között, hogy teszteljék a vészhelyzetekre tartogatott rendszert, amely a legénységet hivatott biztonságba juttatni egy esetleges baleset során. A dátumok persze változhatnak, itt egyesek szerint 2019-re csúszhatnak át az űrhajósokkal lebonyolítandó küldetések, a NASA nyilván ezt is szem előtt tartva bérelt további 5 helyet a Szojuz rakétákon a jövő évre.

Forrás: sg.hu / blogs.nasa.gov