Az Egyesült Államok további 200 milliárd dollár értékű kínai termékre tervez védővámot kivetni - derül ki abból a listából, amelyet az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalójának hivatala tett közzé helyi idő szerint kedden este Washingtonban.

A védővámmal sújtandó termékek listáját Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalója hivatala állítja össze.   

A kiszemelt termékek között szerepel többféle élelmiszer, kutya és macskaeledel, élvezi cikk, például dohánytermékek, gumiabroncsok, vegyszerek, textíliák, fémek, elektronikus berendezések, tv-készülékek alkatrészei, összesen több mint hatezer termék. Ezekre Robert Lighthizer 10 százalékos védővámot javasol kivetni.   

Egy neve elhallgatását kérő kormányzati tisztségviselő azt közölte újságírókkal, hogy döntés egyelőre nem született a védővámokról, a hivatal most várja a hozzászólásokat és véleményeket, majd várhatóan augusztus 31. után hoz végleges döntést.   

Az amerikai kormányzat a múlt pénteken vetett ki 34 milliárd dollár értékű kínai árura 25 százalékos védővámot. Peking azonnal válaszlépéseket tett és ugyanilyen értékű amerikai árura vetett ki védővámot.   

Robert Lighthizer kedden este kiadott közleményében a kínai válaszlépésre teendő ellenlépéssel indokolta a további tervezett védővámokat. Ahogyan fogalmazott: Kína "minden nemzetközi jogalap és indoklás nélkül" vetett ki 34 milliárd dollár értékű amerikai árura vámokat.   

Donald Trump amerikai elnök június 15-én jelentette be, hogy az Egyesült Államok 25 százalékos vámot vet ki összesen 50 milliárd dollár értékű Kínából importált csúcstechnológiás termékre. Július 6-tól 34 milliárd dollárnyi Kínában gyártott terméknél emel vámot, majd a következő két hétben a büntetővámmal sújtott termékek értéke további 16 milliárd dollárral emelkedik. Donald Trump akkor azt mondta, hogy "a szellemi tulajdon és technológiák ellopására, valamint más tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokra tekintettel az Egyesült Államok 25 százalékos vámot vet ki összesen 50 milliárd értékben Kínából importált, jelentős ipari technológiai értékkel bíró termékre".   

A múlt héten a kínai kereskedelmi minisztérium jelezte, hogy a válaszlépésről tájékoztatja a Kereskedelmi Világszervezetet (WTO). A minisztérium szóvivője rámutatott arra, hogy Kína továbbra is a szabadkereskedelem pártján áll, és hogy az amerikai termékekre kivetett büntetővám reakció arra az washingtoni lépésre, amelyek sértik Kína nemzeti érdekeit.

Forrás: MTI