Izrael és Oroszország katonai illetékesei az együttműködés fejlesztéséről tárgyaltak Moszkvában, ahol az izraeli fél átadta az orosz kémrepülő hétfői lelövésével végződött incidenst érintő álláspontját alátámasztó bizonyítékait - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet pénteken.

A lapnak név nélkül nyilatkozó katonatiszt elmondta, hogy csütörtökön Moszkvában átadtak egy másolatot abból a hangfelvételből, amelyet a tel-avivi főparancsnokságról küldtek a szíriai orosz katonai állomáshelyre, s amelyen hallatszik a támadást több mint egy perccel megelőzően küldött izraeli figyelmeztetés a Latakiában várható légitámadásról.   

Az izraeli tisztek egy negyven oldalas jelenést is átadtak Moszkvában, amely szerint Szíria az izraeli támadások során egyre több légvédelmi rakétát lőtt ki.   

Az izraeli jelentés azt állítja, hogy a szíriai légvédelem több mint negyven percen át működött hétfőn az izraeli akció nyomán, s rakétáik többségét akkor lőtték ki, amikor az izraeli gépek már saját országuk területe fölött voltak. Sőt, amikor az orosz  gépet eltalálták, már landoltak a hazai légi bázison.   

Izrael szerint a szíriaiak minden irányban felelőtlenül lövöldöztek, veszélyeztetve a térségben tartózkodó összes repülőt.   

A ynet értesülése szerint a szíriai légvédelmi rendszer több mint húsz, különféle gyártmányú rakétát indított útnak hétfő éjszaka, köztük öt nagy SA típusút, s ezek találták el az orosz repülőt és vezettek a tizenöt orosz katona halálához.   

A névtelen katonai forrás szerint az orosz és az izraeli hadsereg közötti koordinációs mechanizmus pénteken ismét sikeresen működött a térségben egy "rutin művelet" végrehajtásakor.     

Izrael és Oroszország megvizsgálja, miként tudnak egyeztetni, és megpróbálnak javítani a két ország közötti eddigi koordinációs mechanizmuson, miután keddre virradóra lelőttek egy Il-20 típusú orosz katonai repülőgépet 15 emberrel a fedélzetén az északnyugat-szíriai Latakia tartomány közelében, a Földközi-tenger felett.   

Az együttműködés javításával foglalkozó megbeszélések után péntek hajnalban már vissza is tért Izraelbe az egy nappal korábban Oroszországba delegált izraeli katonai küldöttség, amelyet Amikam Norkin főtábornok, a légierő főparancsnoka vezetett.    

Moszkva szerint a leszálláshoz készülő gépet a szíriai légvédelem lőtte le. Az orosz védelmi minisztérium először Izraelt hibáztatta az incidensért, arra hivatkozva. hogy a Latakiát támadó izraeli vadászbombázók, amelyekre a szíriai légvédelem eredetileg célzott, a jóval nagyobb orosz katonai gép mögött kerestek fedezéket. Vlagyimir Putyin orosz elnök később úgy nyilatkozott, hogy véletlen események sorozata vezetett a gép lelövéséhez. Izrael Damaszkuszt okolja az esetért.   

A Háárec című újság honlapja a libanoni al-Mayadeen tévétársaságra hivatkozva azt közölte, hogy Oroszország elutasította az izraeli vizsgálat eredményeit, de  a helyi médiában megszólaló, Moszkvából visszatért izraeli tisztek nem fogalmaztak meg hasonló állítást.

Forrás: MTI