Donald Trump amerikai elnök nem hoz büntető intézkedést Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös ellen Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró meggyilkolása ügyében - közölte kedden a Fehér Ház.

A Fehér Ház által kiadott nyilatkozatban Donald Trump leszögezte, hogy az Egyesült Államok "rendíthetetlen partnere" kíván maradni Szaúd-Arábiának, még akkor is, ha "nagyon is előfordulhat", hogy a szaúdi koronahercegnek tudomása volt Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolásáról.   

Az elnök jelezte azt is, hogy nem áll szándékában felmondani a Rijáddal kötött fegyvereladási megállapodásokat, mert - mint hangoztatta - "ha őrült módon felmondanánk ezeket a szerződéseket, Oroszország és Kína óriási hasznot húzna belőle".   

A nyilatkozat utalt arra: az amerikai hírszerzés változatlanul tanulmányozza az október 2-án Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán elkövetett gyilkosságról rendelkezésre álló bizonyítékokat. "Hírszerző ügynökségeink továbbra is tanulmányoznak minden rendelkezésre álló információt, de nagyon is könnyen előfordulhat, hogy a koronahercegnek tudomása volt e tragikus eseményről, talán tudott róla, talán nem."   

A nyilatkozatban, amelyben bevezetőül leszögezi, hogy "a világ nagyon veszélyes hely", Trump méltatta Szaúd-Arábia Washingtonnak nyújtott segítségét az Iránnal kapcsolatos politikájában.   

A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) múlt hét végén kiszivárogtatott elemzése szerint Dzsamál Hasogdzsit Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg utasítására gyilkolták meg Isztambulban. A szaúdi uralkodó és a koronaherceg egyaránt határozottan cáfolta, hogy tudomása lett volna a gyilkosság tervéről és végrehajtásáról.   

Mike Pompeo, az amerikai diplomácia irányítója a török külügyminiszterrel közös washingtoni sajtókonferenciáján támogatásáról biztosította az elnöki nyilatkozatot, illetve az abban foglaltakat. Pompeo leszögezte: az Egyesült Államoknak olyan politikát kell folytatnia Szaúd-Arábia irányában is, amely tovább erősíti az amerikai nemzet biztonságát. A miniszter azt mondta, hogy a Hasogdzsi-ügyet megvitatta török kollégájával, Mevlüt Cavusogluval is.   

Cavusoglu bejelentette: Törökország nem teljesen elégedett azzal a segítséggel, amelyet Szaúd-Arábia nyújt a Hasogdzsi-gyilkosság feltárásához, s ha úgy látja, hogy a török-szaúdi együttműködés megfeneklik, akkor formálisan is ENSZ-vizsgálatot kér majd.   

Közölte továbbá, hogy Törökország megosztotta az Egyesült Államokkal a legfrissebb információkat is a szaúdi újságíró meggyilkolásáról, valamint Donald Trump és Recep Tayyip Erdogan török államfő telefonbeszélgetését követően átadtak egy listát Washingtonnak azon személyek neveivel, akiknek kiadatását kérik az amerikai kormánytól.   

Donald Trump, mielőtt felszállt volna a repülőre, hogy Floridába induljon, újságírók kérdéseire válaszolva kitért korábbi nyilatkozatára. Elmondta, hogy "nem hajlandó tönkretenni a világgazdaságot" azzal, hogy keménykedik Szaúd-Arábiával a Hasogdzsi-gyilkosság miatt. Hozzátette: a G20-as országcsoport Argentínában tartandó csúcstalálkozóján hajlandó is találkozni Mohamed bin Szalmánnal, amennyiben a koronaherceg jelen lesz a konferencián.   

A találkozót november végén tartják, és rijádi hírek szerint Szalmán herceg elutazik Argentínába.

Forrás: MTI