Németország jóval ambiciózusabb célt tűzött ki a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére, mint Európa vagy az Egyesült Államok, ennek elérését azonban a szénfelhasználás magas aránya hátráltatja, a cél eléréséhez teljesítenie kellene például a Zöldek követelését: azonnal be kellene zárnia 20 legszennyezőbb szénerőművét.

A Bloomberg hírügynökség hétfőn publikált cikke szerint Németország a megújítható energiaforrások kiaknázásába fektetett nagy összegeknek köszönhetően áramfelhasználásának már egyharmadát szél és napenergia fedezi, több mint kétszeresét, mint az Egyesült Államokban.   

Amikor az Egyesült Államok kilépett a Párizsi Klímaegyezményből, Angela Merkel német kancellár epésen megjegyezte: "nem várhatjuk meg, amíg a Földön mindenkit meggyőznek a klímaváltozás tudományos bizonyítékai".   

A német energiafelhasználási összkép azonban egyáltalán nem olyan rózsás, mint amilyennek első látásra tűnik: az energiafelhasználás negyven százalékát szén fedezi, jóval nagyobb arányban, mint bármely más európai országban. Ráadásul a felhasznált szén túlnyomó része a legszennyezőbb széntípus, a lignit.    

Az energiaellátás széntől való erős függősége Németországban részben az emisszió-mentes atomenergia feladásának, részben a széntermelő vidékeken a szavazói bázis elvesztésétől való kormányzati félelemnek tudható be.    

A legutóbbi parlamenti választásokon viszont megerősödött a Zöldek politikai befolyása, ők pedig a szénerőművek bezárását követelik, mégpedig a 20 legszennyezőbbet azonnal. Ha ez meg is történne az még nem oldaná meg a problémát, de legalább lehetővé tenné, hogy Németország teljesíteni tudja 2020-ra kitűzött emissziós célját.

Forrás: MTI / bloomberg.com