Egyhangúlag elvetette az orosz parlament alsóháza (állami duma) csütörtökön, hogy az orosz törvényhozás küldöttsége januárban visszatérjen az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének (PACE) tanácskozására, és Moszkva 2019-ben felújítsa a tagdíjfizetést.

Az alsóház által elfogadott nyilatkozat azzal vádolta meg a PACE-t, hogy Európa Tanács-(ET-) tagi minőségében "durván megsértette" Oroszország jogait, amikor parlamenti delegációját 2014-ben és 2015-ben - a Krím elcsatolására és Oroszország ukrajnai beavatkozására hivatkozva - megfosztotta kulcsfontosságú jogköreitől, amivel egyébként "rendszerszintű válságba" került. A duma egyebek között nehezményezte, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) bíráinak több mint felét orosz részvétel nélkül választották meg, ami a képviselők szerint Oroszország viszonylatában felveti a testület döntéseinek legitimitását.    

Az orosz parlamenti küldöttség tagjai emellett, az ellenük bevezetett szankciók értelmében, nem szavazhatnak a közgyűlésen, nem vehetnek részt a PACE vezető testületeinek munkájában, nem lehetnek jelentéstevők, nem lehetnek tagjai a PACE választási megfigyelő küldöttségeinek, és nem képviselhetik a közgyűlést sem az ET szerveiben, sem a tanácson kívül.    

A duma által elfogadott dokumentum rámutatott, hogy a közgyűlés álláspontja érdemben nem változott meg. A nyilatkozat szerzői hangsúlyozták, hogy a PACE működésének szabályozását összhangba kell hozni az ET alapokmányával, amely egyenlő jogokat biztosít mind a 47 tagállam számára. Szerdán egyébként az orosz parlament felsőháza (szövetségi tanács) is hasonló szellemben foglalt állást.    

Pjotr Tolsztoj, a duma alelnöke január 9-én közölte: Wojciech Sawicki, a PACE főtitkára levélben tett javaslatot arra, hogy Oroszország delegációt küldjön a közgyűlés január 21-én kezdődő téli tanácskozására Strasbourgba.

Forrás: MTI