A venezuelai amerikai katonai beavatkozás lehetőségét firtatja az amerikai sajtó a John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó jegyzetfüzetében észrevett, „ötezer katonát Kolumbiába” feljegyzés nyomán.

John Bolton a Fehér Házban tartott hétfői sajtótájékoztatón a kezében tartotta sárga jegyzetfüzetét, amelynek a kihajtott oldalán volt olvasható a kézzel írt jegyzet. A feljegyzést egy újságíró látta meg, amit telefonjával le is fényképezett, és rá is kérdezett az amerikai katonai beavatkozás lehetőségére. Bolton válaszában leszögezte: az amerikai elnök „nagyon egyértelművé tette, hogy minden megoldás elképzelhető”.

Megismételte vasárnapi kijelentését, mely szerint az Egyesült Államok által ideiglenes elnöknek elismert Juan Guaidó és a Venezuelában lévő amerikai diplomaták elleni bármilyen erőszakra az Egyesült Államok „jelentős mértékű választ” ad. Amerikai újságírók megkérdeztek egy külügyi tisztségviselőt is a jegyzet jelentőségéről, de a neve elhallgatását kérő tisztségviselő csupán annyit közölt: erről nincsenek információi.

Az AP amerikai hírügynökség tudósítója megkereste a Fehér Házat is, az elnöki hivatal azonban nem kívánta kommentálni az „ötezer katonáról” szóló feljegyzést.

A Venezuelával szomszédos Kolumbia külügyminisztériuma közleményben reagált a feljegyzésre. Közölte: nem világos, mit jelent és milyen okból szerepelt a feljegyzés Bolton füzetében.

Washington szankciókkal sújtotta a legnagyobb venezuelai állami olajvállalatot

Az amerikai kormány szankcióval sújtotta a PDVSA venezuelai állami olajvállalatot – jelentette be John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó hétfőn a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján. „Kitartunk amellett, hogy leleplezzük Maduro (venezuelai elnöknek) és a haverjainak a korrupcióját, és a mai döntésünk szavatolja azt, hogy a továbbiakban ne lophassák el Venezuela népének vagyonát” – mondta Bolton, utalva arra, hogy Washington álláspontja szerint Nicolás Maduro elnök kormánya a PDVSA-n keresztül rövidíti meg a venezuelai állami vagyont.

PDVSA Venezuela legnagyobb bevételi forrása, és Caracas számára legfontosabb külföldi vagyoneszköz az amerikai székhelyű Citgo Petroleum olajfinomító anyavállalata.

Steve Mnuchin pénzügyminiszter közölte: az Egyesült Államok egyelőre nem vásárol nyersolajat a Maduro-kormánytól, de az állami olajvállalat elkerülheti a szankciókat, ha elismeri ideiglenes elnökként Juan Guaidót. Bizonyos tranzakciókat az olajvállalattal kapcsolatban azonban átmenetileg engedélyeztek – tette hozzá. A szankciók értelmében befagyasztották az olajvállalat amerikai törvények hatálya alá eső vagyonát és javait.

Az amerikai olajfinomítók azért feldolgozhatják a venezuelai nyersolajat

Guaidó eközben utasította az ellenzéki többségű venezuelai parlamentet, hogy kezdjék meg a PDVSA és a Citgo új igazgatótanácsának a kinevezését. Beszámolók szerint a parlamentnek sietnie kell ebben, ugyanis a PDVSA bizonyos kötvényeinek a futamideje áprilisban jár le, de ha elmarad a befektetők kifizetése, a Citgo részvényeinek 50,1 százaléka a befektetőké lesz. A kötvények biztosítékaként a Citgo részvényei szolgálnak.

Mnuchin a Citgóval kapcsolatban közölte: változatlanul folytathatja a munkáját, de a bevételeket az Egyesült Államokban befagyasztott számlára kell utalnia. Az amerikai olajfinomítók változatlanul feldolgozhatnak venezuelai nyersolajat a már megvásárolt tartalékaikból – tette hozzá.

Forrás: hirado.hu / MTI