Az általános nyugalom érdekében ki kellene vonni az amerikai nukleáris arzenált Európából, és fel kellene számolni a kontinensen történő bevetését szolgáló infrastruktúrát is - vélekedett Dmitij Medvegyev orosz miniszterelnök a Luxemburger Wort című lapnak nyilatkozva nagyhercegségbeli keddi látogatásának küszöbén.

"Mindenki nyugodtabb lesz, hogyha az amerikai nukleáris fegyverzetek visszatérnek az Egyesült Államok területére, azt az infrastruktúrát pedig, amely azok tárolását, kiszolgálását és gyors telepítését szolgálják, likvidálják" - mondta Medvegyev a TASZSZ orosz hírügynökség által ismertetett nyilatkozatában.
   
Az orosz kormányfő sürgette a nukleáris eszközök bevetésére való felkészülést gyakorló NATO-manőverek beszüntetését is, mert azok szerinte csak "fölösleges aggodalmat keltenek", elsősorban a NATO-tagállamok körében.
   
Medvegyev emlékeztetett arra, hogy elsőként az Egyesült Államok döntött a szárazföldi telepítésű közepes- és rövid hatótávolságú nukleáris rakéták megsemmisítéséről szóló orosz-amerikai INF-szerződés felmondásáról, és hogy Vlagyimir Putyin elnök tükörintézkedésként írta a paktum Moszkva általi végrehajtását felfüggesztő rendeletet.
   
Kifejezte Oroszország készségét arra, hogy "bizonyos feltételek mellett" az Északi Áramlat 2 és a Török Áramlat fölgázvezeték megépítése után is fenntartsa az ukrán gáztranzitot. Feltételként szabta az érintett vállalatok közötti megállapodást, az ügylet gazdasági és kereskedelmi hasznosságát és a politikai stabilitást.
   
Mint mondta, egyetért Angela Merkel német kancellárnak azzal a kijelentésével, amely szerint az ukrán tranzitot az Északi Áramlat 2 megnyitása után is fenn kell tartani. Egyben rámutatott arra, hogy Oroszország igyekszik diverzifikálni az energiahordozók Európába szállításának útvonalát, ami csak növeli azok megbízhatóságát.

Forrás: MTI