Tárgyalásokat kezdett az Egyesült Államok Dél-Koreával a védelmi költségekről - közölte szerdán Twitter-üzenetben Donald Trump amerikai elnök.

"Megkezdődtek a megbeszélések Dél-Koreával az Egyesült Államoknak fizetendő hozzájárulás további növeléséről. Dél-Korea nagyon gazdag nemzet, amely most érzi, hogy kötelessége a hozzájárulás az Amerikai Egyesült Államok által biztosított katonai védelemhez" - fogalmazott mikroblogjában az amerikai elnök.    

John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó egy hónappal ezelőtt tett látogatást Dél-Koreában, és akkor bejelentette, hogy a két ország megvitatta a védelmi költségek - Bolton megfogalmazásában - "ésszerű és korrekt" módon történő megosztását.    

Washington és Szöul idén februárban megállapodást írt alá arról, hogy Szöul 70,3 millió dollárral növelve 927 millió dollárra emeli hozzájárulását a térségben tartózkodó amerikai csapatok költségeinek fedezéséhez. Az egyezmény átmeneti időre, egy esztendőre szól.    

Amerikai elemzők megjegyzik: az elnök Mark Esper amerikai védelmi miniszter most kezdődő szöuli látogatása előtt tette közzé bejegyzését.

Forrás: MTI