Az orosz hadseregben hadrendbe állították pénteken a hiperszonikus, irányítható szárnyas siklóblokkal felszerelt Avangard rakétarendszert. Erről Szergej Sojgu védelmi miniszter tájékoztatta Vlagyimir Putyin elnököt.

A rakétarendszert elsőként az orosz hadászati rakétaerők Orenburg megyében állomásozó dombarovszkiji rakétaezrednél állították rendszerbe.

Az Avangard hadászati rendszer irányítható szárnyas harci siklóegységgel felszerelt interkontinentális rakéta. A szárnyas blokkot a Moszkva megyei Reutovban található gépipari tudományos és termelési egyesülés fejlesztette ki. Kísérletek a fegyverrel 2004 óta folynak. Leírása szerint az Avangard siklóblokkja a sűrű légrétegekben a hangsebesség több mint hússzorosával (óránként több mint 24 500 kilométerrel) képes repülni, a rakétaelhárítási rendszereket a haladási irányát és magasságát módosító manőverekkel meghaladva.

Az Avangard létezéséről elsőként Vlagyimir Putyin orosz elnök tett említést a nyilvánosság előtt, a moszkvai parlament két háza előtt 2018. március 1-jén elmondott beszédében. A védelmi minisztérium vezető testületének tavaly év végi ülésén Putyin közölte, hogy megkezdődött a rendszer sorozatgyártása.

Az orosz vezető azt hangoztatta akkor, hogy az Avangard a Szarmat rakétákkal, valamint a Kinzsal és a Pereszvet rakétarendszerekkel együtt megsokszorozza az orosz hadsereg és flotta potenciálját, amivel megbízhatóan és feltétlenül szavatolja Oroszország biztonságát a legközelebbi évtizedekre. Most a héten ismét elmondta, hogy hazája az egyetlen ország, amelynek hiperszonikus fegyvere van, vagyis Oroszország a történelem során most először jár élen a világban egy teljes fegyverzetcsoport kifejlesztésében, míg korábban mindig csak kullogott az Egyesült Államok után.

Moszkva szerint az Avangard megjelenése nem sérti meg a hadászati támadófegyverek korlátozásáról szóló megállapodást. A Dmitrij Medvegyev orosz és Barack Obama amerikai elnök által a hadászati támadófegyverek korlátozásáról 2010-ben megkötött új START-3 egyezmény hatálya 2021-ben jár le.

Mindazonáltal Szergej Lavrov orosz külügyminiszter múlt vasárnap kijelentette: Moszkva kész kiterjeszteni a START-3-at az Avangard rakétarendszerre és a Szarmat interkontinentális nehézrakétára is.

„Abból indulunk ki, hogy az Avangard és a Szarmat az egyezmény (a START-3) hatálya alá esik. Készek vagyunk beépíteni ezeket a fegyverzeteket és rendszereket a meglévő START-3 egyezménybe, természetesen akkor, amikor meg lesz hosszabbítva” – mondta Lavrov egy tévéműsorban.

Forrás: hirado.hu / MTI