Az új típusú koronavírus valószínűleg nem laboratóriumból szabadult ki, de ez sem tudható bizonyossággal, eddig egyetlen feltételezést sem sikerült igazolni – jelentette ki Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője szerdán a Pentagonban újságíróknak. A tábornok az amerikai hírszerzés információira hivatkozva fejtette ki véleményét a rendkívül gyorsan terjedő vírus eredetéről.

Arra az újságírói kérdésre, hogy legalább minimális bizonyítékot sikerült-e találni a vírus laboratóriumi előállítására és esetleges véletlen kiszabadulására, Milley nem adott egyértelmű választ. “Sokféle hír és spekuláció lát napvilágot a sajtóban, blogokban és másutt is. Nyilván senkit nem lep meg, hogy magam is buzgó érdeklődést tanúsítok az ügy iránt, sok hírszerzési anyagot vizsgáltam át tüzetesen. Azt mondhatom, hogy jelenleg nincs meggyőző bizonyíték, jóllehet, az eddigiek arra utalnak, hogy a vírus természetes úton terjedt el. De még ez sem biztos” – jelentette ki a tábornok.

A vírus terjedésének természetes útja, tudósok szerint, az lenne, hogy fertőzött állatok hordozták a kórokozót, és ezekről terjedt át emberre. Egyelőre azonban még csak feltételezések vannak arról is, hogy a vírus denevérekről, kígyókról, vagy a pikkelyes tobzoskákról terjedt el. Mindhárom állatot finom falatként árulták a vuhani piacon. A világjárvány ebben a kínai városban kezdődött.

Az amerikai sajtóban és egyes politikusok körében is azonban elterjedőben van az a nézet, miszerint a tudósok által teljesen ismeretlennek tartott új vírus a vuhani állami virológiai intézet laboratóriumából szabadulhatott ki, méghozzá véletlenül.

A két verzió nem zárja ki egymást

A New York Post még februárban megjelent véleménycikkében gyakorlatilag a két verzió – fertőzött állatok és laboratóriumi eredet – együttes megvalósulását vezeti le a szerző, néhány olyan apró részlet megemlítésével, melyek erősítik azt a gyanút, hogy a vírus nem természetes eredetű.

Az egyik ilyen “apróság” például, hogy egész Kínában egyetlen olyan, 4-es szintű mikrobiológiai laboratórium van, amely fel van szerelve koronavírusok kezelésére, azaz az azokkal történő kísérletezésre. Ez pedig éppen Vuhanban van: a Nemzeti Biobiztonsági Laboratórium, mely a Vuhani Virológiai Intézet része.

Az intézményben – sajtóértesülések szerint – denevérekkel is kísérleteznek. A Fox televízió a napokban foglalkozott ezzel a feltevéssel, és név nélkül idézte a vuhani egyetem kémiai és élettudományi karának négy tudósát, aki – az amerikai televízió információi szerint – tanulmányban erősítette meg, hogy a vírus laboratóriumból eredt.

Kedden este szintén a Fox televízió szólaltatta meg Tom Cottont, Arkansas állam republikánus szenátorát, valamint Matt Gaetz floridai republikánus képviselőt – mindketten a vírus feltételezett laboratóriumi eredetéről nyilatkoztak.

A The Washington Post című lap kedden arról írt, hogy az amerikai külügyminisztérium 2018-ban diplomáciai csatornákon figyelmeztette Pekinget a vuhani laboratórium biztonságosságának és menedzsmentjének hiányosságaira. A lap a tudóstársadalom többségének azon álláspontja mellett tette le a voksát, hogy az új típusú koronavírus fertőzött állatokról terjedt el, mindazonáltal idézett egy szakértőt, aki annak sem zárta ki a lehetőségét, hogy a vírus laboratóriumból szabadult ki.

Kedden erről a The Washington Post-cikkről faggatták Mike Pompeo amerikai külügyminisztert is egy rádióinterjúban. A tárcavezető elhárította a konkrét választ. Csak annyit mondott: “tudjuk, hogy ez a világjárvány Vuhanból, Kínából ered, s tudjuk, hogy voltak ott olyan piacok, ahol élő állatokat árultak. Most kezdjük részletekből összerakni, hogy mi a valóság”.

Forrás: kitekinto.hu / MTI / NY Post / Washington Post / reuters.com