Az éles teszten sikerült kiiktatni az erre kijelölt légi célpontot.

A téma iránt érdeklődő olvasók jól tudják, hogy az amerikai haditengerészet évek óta dolgozik a hajókra telepíthető, meglehetősen nagy méretű lézerfegyvereken, ezzel kapcsolatban korábban több kísérletre is sor került. Bár az akkor használt egységet azóta nyugdíjazták, most egy társán hajtottak végre éles bemutatót.

A csendes-óceáni flotta hivatalos oldalán számoltak be az illetékesek a sikeres demonstrációról, amelynek során a terveknek megfelelően ártalmatlanították a hajóra elméletileg komoly veszélyt jelentő drónt. A május 16-án lefolytatott kísérletben a kétéltű szállítóhajóként használt USS Portland fedélzetére telepített rendszert vetették be, amely a kissé hosszú, laser weapons system demonstrator (LWSD) névre hallgat, és bár ennek pontos erejét nem közölték a nyilvánossággal, ezzel kapcsolatban korábban már megjelentek bizonyos becslések, most pedig egy rövid videóban vehetjük szemügyre, ahogy a fegyver célba veszi és ártalmatlanná teszi a közeledő drónt.

Az International Institute for Strategic Studies egy 2018-as jelentésében 150 kilowattos lézerfegyverről tettek említést, ez tehát jóval erősebb lenne, mint a Ponce segítségével utoljára 2017-ben kipróbált 30 kilowattos rendszer. Jól látható, ahogy a drón találatot kap, majd pedig lángolva tér le eredetileg tervezett pályájáról, a haditengerészet szerint azonban nem csak ilyen kisebb repülő alkalmatosságok, hanem csónakok ellen is bevethető lenne a fegyver, amit ők a directed energy weapons (DEW) kategóriába helyeznek.

Ezzel alapvető módon átrajzolódik a tengeri hadviselés, bár a pontos működéssel kapcsolatban mindössze annyit árultak el, hogy fotonok garmadájával bombázzák a kijelölt célpontot, így nem kell foglalkozni a széllel, vagy akár a hatótávolsággal.

A közeljövőben nyilván további tesztekre kerül majd sor, amit jó eséllyel a nagy riválisok is követnek majd, így számíthatunk kínai, orosz és egyéb fejlesztések bemutatására is.

Forrás: sg.hu / news.usni.org