Az Egyesült Államok üdvözli Kína tárgyalási készségét, és meghívja Pekinget a bécsi fegyverzetkorlátozási egyeztetésre - jelentette be az amerikai külügyminisztérium csütörtöki közleményében.

A tárca arra a kínai bejelentésre reagált, miszerint Peking bizonyos feltételek mellett kész megvitatni a nukleáris fegyverek csökkentésének ügyét. Az amerikai kormányzat ezt a "jószándék" jeleként értékelte, és - mint a közlemény fogalmaz - "az Egyesült Államok meg fogja hívni a kínai kormányt a jószándékú részvételre a bécsi tárgyalásokon".    

A fegyverzetkorlátozási tárgyalások Washington és Moszkva között június végén kezdődtek meg az osztrák fővárosban, s céljuk a 2011-ben életbe lépett új START-szerződés érvényének esetleges meghosszabbítása. Donald Trump amerikai elnök korábban már jelezte, hogy örömmel venné Kína csatlakozását e tárgyalásokhoz, Peking azonban mindeddig elhárította ezt.   

A bécsi tárgyalásokon az amerikai küldöttséget Marshall Billingslea elnöki különmegbízott, az orosz delegációt pedig Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes vezeti. Billingslea "nagyon hatékonynak" minősítette a leszerelési szerződés megmentéséről folytatott tárgyalásokat, bár aggodalmát is megfogalmazta amiatt, hogy meglátása szerint Peking nem fogja felfüggeszteni a "titkos, nem átlátható" nukleáris fegyverkezési programját.

Forrás: MTI