Fenntartható erdőgazdálkodásról szóló stratégiával kapcsolatban szavazott meg állásfoglalást az Európai Parlament csütörtökön.

A brüsszeli testület képviselői a szektor gazdaságilag életképes és környezetbarát fenntartása mellett, az erdőtűz elleni védekezőképesség és a korai jelzési mechanizmusok megerősítését, illetve az illegális fakitermelés hatékonyabb kezelésére helyezték a hangsúlyt.   

A képviselők azt emelték ki, hogy a stratégiának elő kell segíteni az erdők alkalmazkodóképességének növelését a változó éghajlati viszonyokkal szemben, az erdőgazdászoknak nagyobb támogatást kell kapniuk a megelőző intézkedések alkalmazásához, a válságok kezeléséhez és az érintett erdőterületek helyreállításához.   

A testület emellett szorgalmazza a fa, mint fenntartható építőipari és megújuló nyersanyag szélesebb körű felhasználását, valamint felszólít az illegális fakitermelés elleni küzdelem fokozására és az illegálisan importált termékek hatékonyabb nyomon követésére.    

Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője örömét fejezte ki, hogy a jelentés megerősíti a fenntartható erdőgazdálkodás szerepét. Elmondta: "Magyarország az elmúlt évszázadban csaknem megduplázta erdőterületét. Célunk, hogy az erdőkkel borított területek aránya 2030-ra elérje a 27 százalékot" - hangsúlyozta.    

Hozzátette, hogy a biológiai sokféleség hanyatlásának megállítása leghatékonyabban a fenntartható erdőgazdálkodás keretei között valósítható meg. Jelezte, hogy a májusban megjelent bizottsági Biológiai sokféleségről szóló stratégia célkitűzéseinek átfogó hatásvizsgálatára van szükség ahhoz, hogy elkerülhető legyen az ágazati szereplők és a szektor túlzott és indokolatlan terhelése.    

Kifejtette: az elfogadott stratégiából látszik, hogy a képviselők a természetvédelmet a fenntartható erdőgazdálkodás keretén belül látják megvalósíthatónak, a védett területek arányának növelése nélkül. Ez a várhatóan 2023-ban induló új Közös agrárpolitikához szorosan kapcsolódó nemzeti stratégiai tervekben is tükröződne. Az erdőtelepítés és újraerdősítés szintén hangsúlyt kapott, melyre vonatkozóan a jelentés tartalmazza a magyar kormányzati politika céljait is.    

Hidvéghi szerint az Európai Parlament által elfogadott jelentés mindenképpen pozitív, mivel megerősítette az erdők multifunkcionális szerepének jelentőségét.    

Az EU területének mintegy 43 százalékát erdők fedik le. Az európai erdők 23 százaléka a Natura 2000 területeken belül található. Az erdők az EU üvegházhatású gáz kibocsátásának több mint 10 százalékát nyelik el. Az erdészeti ágazatban mintegy félmillió ember dolgozik, az ágazattal kapcsolatos területeken pedig csaknem 2,6 millió.

Forrás: MTI