A pandémiával egy időben egyes országokban veszélybe került a lakosság élelmiszer-ellátása, mivel a kormányok és a gazdaság szereplői nem tudják biztosítani a megfizethető táplálékot.

A globális élelmiszerárak az elmúlt hónapokban az egekbe szöktek, hatéves rekordot döntöttek: a drágulás a szójababtól kezdve a pálmaolajig számos termék árán meglátszott, ehhez hozzájárultak az elmúlt időszakban az időjárási viszontagságok, a kínai kereslet alakulása és az ellátási láncok kiszolgáltatottsága. Az élelmiszerárak inflációja tovább rontott a pandémia által amúgy is erősen sújtott fogyasztói rétegek helyzetén – mutat rá a Bloomberg elemzése.

Az alapvető élelmiszerek árának emelkedése miatt az év eleje óta mindennaposak a tüntetések Szudánban, és a táplálékhiánnyal kapcsolatos aggodalmak hozzájárultak a Libanonban és Tunéziában korábban kialakult viszályokhoz is. Míg Indiában a gazdák lázadtak fel az árak csökkentésére irányuló erőfeszítések ellen, Oroszország és Argentína úgy tudta visszaszorítani a belföldi árakat, hogy korlátozta a termékek exportját.

Még az olyan gazdagabb országok is, mint az Egyesült Arab Emírségek, fontolgatják, hogy bizonyos élelmiszerekre árkorlátozást vezetnek be.

Brazília kiemelkedik a feltörekvő piacok közül, hiszen a teljes inflációhoz viszonyítva ott nőttek az élelmiszerárak a leggyorsabban az elmúlt évben az Oxford Economics elemzése szerint. Miközben Jair Bolsonaro brazil elnök népszerűsége folyamatosan csökken, ő új módszerekkel próbálja visszanyerni a szavazók bizalmát: segélyeket és készpénztámogatást nyújt a lakosságnak, ami Maria Andréia Lameiras, az Ipea gazdaságkutató intézet szakértője szerint még jobban emeli az élelmiszerárakat.

A rizs 76 százalékkal drágult tavaly, a tej és a marhahús ára több mint az ötödével nőtt.

Oroszországban politikai intézkedésekkel próbálják szabályozni az elszabaduló élelmiszerárakat: az elmúlt hetekben a világ első számú búzaexportőre vámokat és kvótákat vezetett be a külföldi értékesítések visszaszorítására és a belföldi árak csökkentésére. Moszkva a legnagyobb kiskereskedőknek azt is előírta, hogy bizonyos élelmiszerek árát fagyasszák be, miután a burgonya és a sárgarépa ára több mint egyharmadával nőtt az elmúlt évben. Törökország is hasonló intézkedéseket tett, mivel az élelmiszerárak januárban az egy évvel korábbihoz képest 18 százalékkal emelkedtek.

India a világ legnagyobb rizs- és második legnagyobb búza­ex­portőre, de az országban emberek milliói nem jutnak hozzá megfizethető élelmiszerekhez, és ott a legmagasabb a gyermekek alultápláltsága is. Narendra Modi miniszterelnök tett ugyan lépéseket a piac liberalizálására, de a termelők attól tartanak, hogy a piac megnyitása lenyomja majd az élelmiszerárakat.

Forrás: vg.hu / bloomberg.com