Az orosz Szarmat nehéz interkontinentális ballisztikus rakéta egyszerre több hiperszonikus csapásmérő egység hordozására lesz alkalmas - jelentette ki Szergej Karakajev vezérezredes, az orosz hadászati rakétaerők parancsnoka vasárnap a Rosszija 1 televízióban.

A tábornok szerint a Szarmat sokkal erősebb, mint az jelenlegi Avangard hiperszonikus, irányítható szárnyas siklóblokk hordozója. Karakajev szerint egyetlen más országban sincs még hadrendbe állítva ilyen rendszer.

A Szarmatot kifejlesztő Makejev Rakétaközpont vezérigazgatója és főkonstruktőre, Vlagyimir Gyegtyar azt mondta, hogy az új rakéta - amelyet "a rakétatechnika csúcsának" nevezett - az egész Föld körüli röppályán képes haladni és bármelyik irányból csapást mérni.

A Szarmat első tesztindítását szerdán hajtották végre az Arhangelszk megyei pleszecki kísérleti űrrepülőtéren. A rakéta által szállított tesztblokkok elérték a célterületet a Kamcsatka-félszigeten lévő Kura gyakorlótéren. Az orosz védelmi tárca szerint a Szarmat a világ legnagyobb hatóerejű és legnagyobb hatótávolságú rakétája.

A minisztérium közölte, hogy a Krasznojarszki területen lévő Uzsur rakétakomplexumban már folynak az előkészületek a fő rakétaezred átfegyverzésére az új rakétarendszerrel. A fejlesztés alatt álló R-28-as Szarmat rakétarendszer az 1988-ban hadrendbe állított R-36M2-es Vojevoda helyét veszi át.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a tesztindítás napján egyebek között arra mutatott rá, hogy a Szarmatot kizárólag orosz gyártmányú egységekből és alkatrészekből építették meg, ami leegyszerűsíti a belföldi sorozatgyártását és felgyorsítja a rendszerbe állítását. Szakértők szerint az új rakéta állomásoztatására kis átalakítással a Vojevoda silója is alkalmas.   

A Szarmat nehéz interkontinentális ballisztikus rakéta 10 vagy több robbanótöltettel szerelhető fel az amerikai kongresszusi kutatószolgálat szerint. Az orosz védelmi tárca azt közölte, hogy a hordozó 10 tonna súlyt elérő, szétváló töltetet képes a világ bármely pontjára eljuttatni, akár az Északi-, akár a Déli-sarkon keresztül.

Az új fegyver évek óta fejlesztés alatt állt, ezért a tesztindítása nem okozott meglepetést a Nyugat számára, de különös hangsúlyt adott neki, hogy rendkívüli geopolitikai feszültség idején történt, amikor Oroszország háborút visel Ukrajnában.

A Mach 27 sebesség (a hangsebesség huszonhétszerese, mintegy 33 ezer kilométer óránként) elérésére, irány- és magasságváltoztatásra képes Avangard hiperszonikus eszközöket 2019 decemberében állították hadrendbe az orosz hadseregben.

Forrás: MTI