Görögország beengedi a migránsokat az Európai Unióba, de nem regisztrálja őket, és nem is hajlandó visszavenni a migránsokat Németországtól. A külügyminiszter szerint nem akarják, hogy Berlin úgy kezelje az országot, mint egy „raktárt, amiben tárolni lehet a menekülteket”.

Nikosz Kociasz görög külügyminiszter a Die Welt német lapnak nyilatkozva azt mondta, Görögországnak „nincs kapacitása arra, hogy befogadja az északi EU-tagállamokból visszaküldött menekülteket”.

„Vannak olyan EU-tagállamok, melyek úgy gondolják, zárt raktárként használhatják Dél-Olaszországot és Görögországot, amiben a menekülteket el lehet tárolni.” – mondta. Németország korábban „a menekültügyi rendszer hiányosságai miatt” szüneteltette a migránsok visszaküldését Görögországba, azzal a kitétellel, hogy a helyzet javulása után a folytatni fogják. Az Európai Bizottság nemrég javasolta március 15-től a dublini szabályok újbóli érvényesítését Görögországra vonatkozóan, ám a külügyminiszter nyilatkozatából kiderült, hogy a visszatelepítést nem fogják engedélyezni.

A dublini rendszer alapján a migránsokat abban az országban kell(ett volna) regisztrálni – és a menedékeljárást abban az országban lefolytatni -, ahol először beléptek az Európai Unió területére. Görögország azonban nem tett eleget ennek a követelménynek, ehelyett beengedik a migránsokat az EU területére, majd visszafogadni nem hajlandók őket. Miközben az Európai Unió mindeddig semmilyen megtorlásban nem részesítette Görögországot a sok millió ismeretlen személyazonosságú migráns beengedése miatt, Magyarországot számos bírálat érte, amiért megvédi saját és az Európai Unió határait.

Forrás: hidfo.ru / welt.de