A parányi szerkezetek tömegük többezerszeresét is elbírják.

A műanyaghulladék jelentette gondokról már többször írtunk, szerencsére a kutatók, tudósok és mérnökök közben dolgoznak a lehetséges megoldásokon is: mint amilyen ez a műanyagzabáló kukac vagy lárva. Kreatív ötletekből nincs hiány: a Sichuan University kutatói fejlesztettek ki nemrég egy különleges robothalat, amely úszkálás közben képes összegyűjteni a vízben lebegő műanyagdarabkákat - írja a The Guardian.

A fejlesztés a brit lap információi szerint a Sichuan University polimerkutató intézetének munkatársa, Yuyan Wang vezetésével zajlott. A mindössze 13 milliméter hosszú robot a valódi halakhoz hasonló mozdulatokkal képes haladni a vízben. Méretéhez képest sebessége is elképesztő: másodpercenként 30 millimétert tud megtenni, ez körülbelül a planktonok mozgásához mérhető.

A robothal testét rugalmas és nyúlós anyagból készítették, amihez a kagylók belsejét borító, úgynevezett nacre nevű természetes kompozitanyaghoz hasonló vegyületből készítették, ami kis mérete ellenére elképesztően ellenállóvá és erőssé teszi. Ez azt jelenti, hogy a parányi robot akár 5 kilogrammnyi műanyaghulladékot is képes magához rögzíteni és a felszínre hozni. Ezt az alapanyagként használt vegyület tulajdonságainak kihasználásával érték el: a műanyag könnyedén képes megtapadni a robot felületén, amely egyszerűen magába zárja a darabkákat, így gyűjtve össze a műanyaghulladékot.

Óriási jelentősége van egy olyan robot kifejlesztésének, amely precízen képes összegyűjteni a káros műanyag szenneyződéseket a vízi környezetből. A legjobb tudomásunk szerint ez az első ilyen "puha robot", amit létrehoztak - írta Yuyan Wang a Nano Letters szakfolyóiratban publikált kutatási riportban.

A robothal létrehozásához használt anyagnak további előnyös tulajdonságai is vannak: ha megsérül, képes az "öngyógyításra", ami azt jelenti, hogy még egy komolyabb vágás után is vissza tud állni eredeti működésére, a kapacitása 89 százalékáig.

A kis robot ígéretes lehetőségnek tűnik, azonban azt Wang is elismeri, hogy még további kutatás-fejlesztésre lesz szükség, egyelőre ugyanis a szerkezet csak a víz felszínén működik megbízhatóan, de az is kérdés, hogyan lehet ezt a módszert ipari léptékben is bevetni.

Forrás: computerworld.hu / theguardian.com