A BRICS-országoknak stabilizáló erőt kellene adniuk a világnak, és egy valóban több nemzet alkotta, nemzetközi rendszerért kellene kiállniuk - jelentette ki a csütörtöki BRICS gazdasági fórumon, videókapcsolaton keresztül, Hszi Csin-ping kínai elnök.

A Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika gazdasági társulására megalakított fórumon Hszi a hidegháborús szellemiség elvetését, és a blokkok közötti összetűzések elkerülését sürgette. A kínai elnök továbbá a csúcstalálkozón a BRICS-országokat az egyoldalú szankciók elleni kiállásra szólította. A BRICS-tagok mindegyike eddig felszólalt az ukrajnai háború kapcsán Oroszországgal szemben alkalmazott nyugati szankciók ellen.    

A Kína elnökletével megtartott csúcstalálkozóról Hszi úgy vélekedett, hogy arra "az emberiség jövőjét meghatározó választás kulcspillanatában" került sor. Hszi szerint feltörekvő gazdaságokként a BRICS-országoknak fel kell nőniük a feladathoz, és gazdasági erejükre támaszkodva ki kell állniuk az ENSZ alapjain nyugvó, több nemzet alkotta nemzetközi rendszerért.    

Hszi elmondta: egyes országok az abszolút biztonság érdekében katonai szövetségek bővítésére törekedtek, választásra kényszerítve másokat, és konfrontációt szítva. Anélkül, hogy bárkit konkrétan megnevezett volna, a kínai elnök azt mondta: figyelmen kívül hagyták más országok jogait és érdekeit saját felsőbbségük biztosítására. Arra figyelmeztetett: a világ ellenségesebb és instabilabb lesz akkor, ha ezt a veszélyes trendet engedik folytatódni.   

A kínai elnök szerint a BRICS-országoknak támogatniuk kell egymást egyebek mellett egymás kulcsfontosságú érdekei terén, valamint a hegemónia és a széttagoltság elleni fellépésben.    

Hszi hangsúlyozta: Kína kész együtt dolgozni a BRICS-országokkal a Peking által elővezetett globális biztonsági kezdeményezés hatékony alkalmazása érdekében, hogy ezzel járuljon hozzá a világ stabilitásához.

Forrás: MTI