Munkácsy Mihály születésének 175. évfordulója előtt emlékérmékkel tiszteleg a Magyar Nemzeti Bank (MNB): a tízezer forint névértékű ezüst és kétezer forint névértékű színesfém emlékérméket hivatalosan az MNB ügyvezető igazgatója bocsátotta ki szerdán a debreceni Déri múzeum Munkácsy termében.

Hergár Eszter a Krisztus-trilógia három alkotása - a Krisztus Pilátus előtt, a Golgota és az Ecce Homo - előtt tartott rendezvényen elmondta, hogy a Magyar Nemzeti Bank emlékéremmel, törvényes fizetőeszköz kibocsátásával hívja fel a figyelmet a magyar festészet egyik legkiemelkedőbb alakjára. A ügyvezető igazgató kiemelte: az emlékérmék elsődleges célja az ismeretterjesztés és a megemlékezés.   

Utalt rá, hogy az 5-5 ezer példányban kibocsátott érmék első oldalán az MNB Értéktár programja keretében magyar állami tulajdonba került Krisztus Pilátus előtt című kép egy jelenete látható, az érme hátlapja pedig a festőművész arcképét ábrázolja. Az emlékpénzeket Kereszthury Gábor tervezte.   

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere kiemelte: Munkácsy Krisztus-trilógiája a város kultúrtörténetének a részévé vált. Felidézte: hosszú küzdelem után látható immár végleg együtt a három kép a debreceni Déri múzeumban. Köszöntet mondott az MNB-nek, hogy az Értéktár-program keretében megvásárolta a kanadai Hamilton galériától a Krisztus Pilátus előtt című alkotást, a magyar kormánynak pedig azért, hogy a közelmúltban a Golgota is állami tulajdonba kerülhetett.   

Kósa Lajos (Fidesz), országgyűlési képviselő örömét fejezte ki, hogy az európai és az egyetemes keresztény kultúra részét képező trilógia immár végérvényesen Debrecenben van, és annak egyik részletét az MNB jóvoltából érme formájában is megismerhetik az érdeklődők.   

Angi János, a Déri múzeum igazgatója arra emlékeztetett, hogy 1930-ban, amikor megnyílt a múzeum, már látható volt a trilógia egyik darabja, az Ecce Homo azon a helyen, ahol ma is van; a ma már Munkácsy nevét viselő termet kifejezetten a kép elhelyezésére építették.  

Az érmekibocsátó ceremónián Fodor Éva Irén művészettörténész mutatta be a Munkácsy-trilógiát. 

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 808 263 megtekintés

Videó: 47 971 946 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887873

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh