Szeptember 1-jén indul Magyarországon a felnőttek készségeit mérő eddigi legátfogóbb nemzetközi kutatás, a Felnőttek képesség- és kompetenciamérése program, a PIAAC (Programme for the International Assessment of Adult Competencies) második ciklusa. A felmérés a 16 és 65 év közötti népesség mindennapi életben és a munkavégzés során használt alapkompetenciáit, azaz szövegértési, elemi olvasási, számolási és adaptív problémamegoldó képességeit, valamint ezek munkaerőpiaci hasznosulását vizsgálja - jelentette be keddi közleményében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A kutatásban vizsgált készségek azért lényegesek, mert más, magasabb szintű képességek elsajátításának alapjait jelentik. A kompetenciák mérésén túl a PIAAC olyan alapvető demográfiai adatokat is felmér, mint az életkor, a képzettségi szint vagy a megkérdezett személy foglalkozási helyzete.    

A munkavállalóknak ezenkívül a munkakörükkel, a munkahelyi környezetükkel, valamint a munkájuk során alkalmazott készségeikkel kapcsolatban is átfogó kérdésekre kell válaszolniuk. A kapott adatok alapján felismerhetők a felnőttek képességeit és készségeit befolyásoló tényezők - ismertette a KSH.    

A nemzetközi felmérés második ciklusa Magyarországgal együtt 32 országban előreláthatólag négy hónapon át tart. Az adatgyűjtés során összesen több mint 9000, tudományosan megalapozott statisztikai módszerrel véletlenszerűen kiválasztott, 16 és 65 év közötti magyarországi lakost kérnek fel, hogy vegyen részt a programban.    

Országosan mintegy 200 összeíró 250 helyszínen kezdi el a munkát, a nagyvárosok mellett Budapest valamennyi kerülete és a kisebb települések is reprezentáltak a mintában.   

Az eredmények feldolgozását 2024 végére tervezi befejezni az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet).    

A PIAAC-mérés adatbázisa nyilvános és kutatható, az adatbázison alapuló elemzések fontos következtetések levonására lesznek alkalmasak az oktatáspolitika - különösképpen a felnőttképzés -, valamint a foglalkoztatáspolitika számára.   

A projektet a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (NSZFH), a Pénzügyminisztérium (PM), valamint a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által alkotott konzorcium valósítja meg. A konzorcium vezetője az NSZFH, a felmérés terepmunkájának lebonyolításáért a KSH felel - ismertette a hivatal.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 809 780 megtekintés

Videó: 47 974 139 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6888029

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh