A bőr speciális illata tesz egyes embereket "szúnyogmágnessé", és ez a tulajdonság évek alatt sem változik - állapította meg egy új amerikai kutatás.

"Ha bizonyos vegyi anyagok nagy mennyiségben fordulnak elő egy ember bőrén, akkor ő lesz az, akiből a piknik alatt a legtöbbet lakmároznak a szúnyogok" - idézte a The Guardian online kiadása Leslie Vosshallt, a New York-i Rockefeller Egyetem neurobiológusát, a Cell tudományos lap friss számában megjelent tanulmány egyik szerzőjét.   

A kutatók olyan kísérletet terveztek, amelyben egyes emberek illatát vetették össze. Arra kértek 64 önkéntest az egyetemről és a környékről, hogy alkarjukon viseljenek nejlonharisnyát, ami átveszi a bőrük szagát. A harisnyákat egy hosszú cső végén egyesével csapdákba helyezték, ezután több tucat szúnyogot engedtek rájuk.   

"A rovarok a legvonzóbb szagú emberek mintája körül zsongtak, ez azonnal egyértelmű lett" - magyarázta Maria Elena De Obaldia, a tanulmány másik szerzője.   

A mintákat ezután "körmérkőzéseken" versenyeztették, míg kiderült, hogy a győztes illat nagyjából százszor vonzóbb volt a szúnyogoknak, mint az utolsó helyezett.   

A kutatók az egyiptomi csípőszúnyogot (Aedes aegypti) használták a kísérlethez, ez a faj terjeszti többek között a sárgalázat, a zika- és a dengue-lázat.   

Ugyanazokat az embereket több éven át vizsgálták, a különbségek megmaradtak - mondta Matt DeGennaro, a Floridai Nemzetközi Egyetem tudósa, aki nem vett részt a kutatásban.   

A szúnyogok kedvenceinek bőrén egyes savak nagyobb arányban fordultak elő, mint másokén. Ezek a "zsíros molekulák" a bőr természetes hidratálásában vesznek rész, az emberek különböző arányban termelik őket. A bőrön élő egészséges baktériumok ezeket megeszik, így állítják elő a bőr illatprofiljának egy részét - magyarázta.   

A kutatás segíthet új módszereket találni, melyekkel távol tarthatók a szúnyogok. Talán lehetséges, hogy a bőrbaktériumok befolyásolhatók, és az ember vonzó illatán lehet változtatni - vélte Jeff Riffell, a Washingtoni Egyetem neurobiológusa.

Forrás: MTI / theguardian.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 804 166 megtekintés

Videó: 47 966 855 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887448

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh