Moszkva és Washington megállapodott abban, hogy közösen ösztönzi a damaszkuszi hatalmat és a szíriai ellenzéket a válság politikai megoldására - közölte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután amerikai kollégájával tárgyalt kedden Moszkvában.

A késő estébe nyúló tárgyalást követő tájékoztatón John Kerry hangsúlyozta, hogy a szíriai rendezésről született tavaly nyári genfi megállapodás nem maradhat csupán papíron, annak az erőszakmentes Szíriához elvezető útitervvé kell válnia. Közölte, megegyeztek Szergej Lavrovval, hogy mielőbb, lehetőség szerint még május végéig nemzetközi tanácskozást próbálnak tető alá hozni a szíriai válság rendezése érdekében, a genfi konferencia folytatásaként.

Lavrov közlése szerint Moszkva és Washington abból indul ki, hogy az általuk kezdeményezett nemzetközi tanácskozáson a szíriai lakosságot képviselő valamennyi csoportosulásnak részt kell vennie. Az orosz külügyminiszter hozzátette: a közel-keleti ország népességének igen jelentős része fél attól, hogy a damaszkuszi rendszer összeomlik és Szíriát a szélsőségesek fogják irányítani.

Lavrov azt is bejelentette: az orosz és az amerikai biztonsági szolgálatok megállapodtak abban, hogy együttműködnek a vegyi fegyverek szíriai bevetéséről szóló információk ellenőrzésében.

Kerry szerint a szíriai ellenzéknek szánt fegyverekről szóló törvényjavaslatról csak azt követően döntenek majd az amerikai törvényhozásban, ha alaposan megvizsgálták a vegyi fegyverek szíriai bevetéséről szóló értesüléseket. Elismerte, hogy a szenátusban arra hajlanak: megszavazzák a fegyverszállítást. Hozzátette, ha a Genfben tavaly elhatározott politikai rendezésben lényeges előrelépést érnek el, akkor lehetséges, hogy nem lesz szükség arra, hogy fegyverrel támogassák Bassár el-Aszad ellenzékét.

Az orosz és az amerikai külügyminiszterek moszkvai megbeszélése kezdetén Lavrov hangsúlyozta: Moszkva elégedett a Kerryvel folytatandó tárgyalás hangnemével és légkörével. Úgy érzékelték, hogy az Egyesült Államok készen áll a kapcsolatok széleskörű fejlesztésére mind a gazdaságban, mind a politikában és a nemzetközi kapcsolatokban - mondta Lavrov. "Bizonyára maradnak problémák a viszonyunkban, de ilyen készség mellett fokozatosan meg fogjuk oldani azokat" - tette hozzá az orosz külügyminiszter.

Lavrov amerikai kollégáját a nap folyamán először Vlagyimir Putyin fogadta, aki a kapcsolatok mélyítését helyezte kilátásba Washingtonnal.

Kerry tartalmasnak nevezte tárgyalását Putyinnal. Mint mondta, Barack Obama amerikai elnök türelmetlenül várja a találkozót orosz kollégájával a G8-as csoport június 17-18-ra tervezett észak-írországi csúcstalálkozója keretében.

Forrás: MTI

Tafedim tea

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen3393449

Jelenleg az oldalon

6
Online