Lerakták Közép-Európa első geotermikus kiserőművének alapkövét a Pest megyei Turán szerdán, a kiserőmű várhatóan már a jövő évben megkezdi a termelést - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint az erőművet a termálvizek hasznosításában élen járó szingapúri KS Orka Renewables Pte Ltd (KS ORKA) és a Turawell Kft. építi.

A korszerű technológiával elkészülő, 2,6 megawattos erőműben a föld mélyéről érkező 129 Celsius fokos termálvíz hajtja majd a turbinákat. A projekt mintegy 4 milliárd forintból valósul meg.

Az erőmű hozzávetőleg 800 családi ház évi villamosenergia-igényét lesz képes biztosítani. A beruházást követően az erőmű mellett a tervek szerint egy zöldségtermesztésre berendezkedő óriás üvegház is épül.

A szaktárca közleményében kifejtette: a geotermikus technológia Izlandról származik, ahol az épületeket 90 százalékban környezetszennyezés-mentes geotermikus víz felhasználásával fűtik, és az áramtermelés 99 százaléka megújuló energiákon alapul.

A geotermia még mindig kiaknázatlan terület Magyarországon, a megújuló energiáknak mindössze 6-10 százalékát adja. Ugyanakkor Magyarország rendkívül jó adottságokkal rendelkezik, mintegy 1200 hévízkút működik, amelynek alig 12 százaléka szolgál ki ipari vagy közösségi energiarendszereket.

Az erőmű alapkövét Szabó László külgazdasági és külügyminiszter-helyettes, Eirikur Bragason, a KS ORKA ügyvezető igazgatója, valamint Szendrei Ferenc, Tura város polgármestere helyezte el.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 811 293 megtekintés

Videó: 47 976 243 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6888173

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh