A géntechnológiai ipar európai kudarcának beismeréseként értékeli a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTSZ) a Monsanto bejelentését, miszerint a cég vissza kívánja vonni az új génmódosított fajtákra vonatkozó engedélykérelmeit - közölte a szervezet csütörtökön.

A szövetség közleményében felhívja a figyelmet: nemzetközi hírügynökségek szerdai hírei szerint az amerikai vetőmagcég, a Monsanto európai elnök-vezérigazgatója bejelentette, hogy a cég vissza fogja vonni az új génmódosított fajtákra vonatkozó európai termesztési engedélykérelmeit. A hírek szerint a cég bejelentése öt génmódosított kukorica fajtacsoport, valamint egy-egy génmódosított szója, illetve cukorrépa fajtacsoport termesztési engedélykérelmének visszavonására vonatkozik.

Az amerikai óriáscég bejelentése mögött az áll, hogy Európa lényegében bezárkózott a génmódosított növények előtt. A lakosság túlnyomó része nem kér a génmódosított élelmiszerekből, és számos tagállam - köztük Franciaország, Németország, Magyarország, valamint legutóbb Olaszország is - betiltotta a MON810-es génmódosított kukorica termesztését. Európában a génmódosított növények termőterülete nem éri el a mezőgazdasági területek 0,1 százalékát sem - ismertette az MTSZ.

A szervezet hangsúlyozza: a Monsanto továbbra is termeszteni kívánja Európában a MON810-es génmódosított kukoricát, még inkább ki akarja terjeszteni a vetőmagok feletti ellenőrzését, és növelni akarja a mezőgazdasági vegyszerek eladását.

Dél-Amerikából és az Egyesült Államokból több millió tonna génmódosított szója érkezik Európába, illetve Magyarországra is, amelyet elsősorban takarmányként használnak fel. A civil szervezet sürgeti a kormányt, hogy az importált génmódosított szója kiváltása érdekében mielőbb valósítsa meg a Nemzeti Vidékstratégiában szereplő Nemzeti Fehérjeprogramot - írja közleményében az MTSZ.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 47 836 464 megtekintés

Videó: 27 308 037 megtekintés

Látogatók

Összesen5113200

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh