A fogyasztást és a költséget együtt mutató okos-mérők akár 5-10 százalékkal is mérsékelhetik a háztartások villamosenergia-fogyasztását - közölte az Okos Jövő Innovációs Klaszter csütörtökön az MTI-vel nyugat-európai kísérleti projektek tapasztalataira hivatkozva.

A közlemény két külföldi projektre is utal. A 2010-ben indított német kísérlet során 3,7 százalék volt a megtakarítás, de 6,1 százalékos potenciális megtakarítást azonosítottak. Az Egyesült Királyságban elért megtakarítás egyes esetekben elérte a 11 százalékot.

Az okos-mérés lényege, hogy a fogyasztók megfigyelhetik és megtervezhetik a fogyasztásukat. A megtakarítás tehát egyszerű odafigyelésből adódik: az elhalasztható fogyasztást - például a mosást - nem csúcsidőben végzik, hanem akkor, amikor olcsóbb az áram - ismerteti a közlemény.

Az okos-mérőórákkal a fogyasztók nemcsak a villamosenergia-, hanem a földgáz-, a távhő- és a vízfogyasztásukat is nyomon követhetik.

Az Okos Jövő Innovációs Klaszter 2013 márciusában alakult. A szervezet célja egyebek mellett az okos-mérési és okos-hálózati technológiák elterjesztése. A szervezetnek jelenleg 31 tagja van, köztük energiaszolgáltató társaságok, technológiaszállító- és telekommunikációs vállalatok, valamint kutatóintézetek is.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 217 855 megtekintés

Videó: 47 350 622 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6760353

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh