Franciaország visszafizette a Misztral hajók gyártásáért kapott teljes összeget Oroszország számára. Az ország önbecsülésén és nemzetközi megítélésén azonban nyomot hagy, hogy külső nyomásgyakorlás miatt szegtek szerződést.

A Ria Novosztyi hírügynökség a két ország közti hadi-technológiai együttműködésben érintett magas rangú tisztviselőkre hivatkozva azt írja, Franciaország már a teljes összeget visszafizette, amit eredetileg a hajók gyártására kapott az orosz megrendelőtől – sőt, még többet is. A gyártásra fordított teljes összeg mintegy 900 millió euró, ennyit fizettek vissza Oroszországnak. Moszkva eredetileg 800 millió eurót fizetett a szerződéskötés érvényességének ideje alatt, így Franciaország a szerződésbontással már akkor is rosszul járt, ha csak ennyi kár érte volna.

Stephan Le Foll francia kormányszóvivő azonban a gyártási költség megtérítésén felül megfizetendő kártérítésről is nyilatkozott, emellett a Ria Novosztyi kiderítette, hogy még a teljes gyártási összeg visszafizetése ellenére sem kapnak engedélyt Moszkvától arra, hogy harmadik fél számára értékesítsék az orosz haditengerészet rendszereivel kompatibilisre épített hajókat.

Franciaország azonban nem csak a szerződés felbontásának közvetlen anyagi veszteségével kell számoljon: július 30-án a Bloomberg üzleti napilap arról számolt be, hogy a francia Dassault Aviation Sa elesett egy több mint 11 milliárd dolláros megrendeléstől. India a Misztral-ügy miatt mégsem vásárol Franciaországtól Rafale vadászrepülőgépeket – ehelyett inkább Oroszországtól vesznek Szuhoj vadászrepülőgépeket, utóbbi esetben ugyanis garantált, hogy a gyártó nem fogja amerikai nyomásgyakorlásra már a gyártást követően felbontani a szerződést.

Franciaország azt követően gyártott ürügyet a Misztralok át nem adására, hogy Washington felszólította a NATO főtitkárát; tegyen hivatalos vételi ajánlatot az orosz megrendelésre gyártott hajókra. Az Egyesült Államok célja az orosz flotta modernizálásának hátráltatása, a főtitkár így hivatalos ajánlatot tett Párizsnak a hajók megvásárlására. Az eset bebizonyította, hogy Franciaország megbízhatatlannak tekinthető az államközi szerződések terén, mert nincs elég ereje ahhoz, hogy a piaci ellenfelek nyomásgyakorlása ellenében végre tudja hajtani szerződésben vállalt kötelezettségeit. Thierry Mariani, Franciaország volt közlekedési minisztere szerint a Misztral-ügy csúfos vége egyértelművé tette, hogy Franciaország behódolt az Egyesült Államoknak.

Forrás: hidfo.ru Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 76 685 961 megtekintés

Videó: 49 754 939 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7129090

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh