Németországban folyamatban van egy új törvény előkészítése, ami válogatás nélkül betiltja a genetikailag módosított takarmánynövények termesztését – azokét is, melyek használatát korábban “biztonságosnak” nyilvánították.

A Reuters hírügynökség nyilvánosságra hozott egy a német mezőgazdasági minisztériumtól származó levelet, amiben arra hivatkoznak, hogy a GMO-termelésben érdekelt cégeken kívül minden fél tiltakozik a genetikailag módosított takarmánynövények termesztése ellen – a lakosság abszolút többsége, és a gazdák is ellenzik a GMO-használatot, emiatt az teljes betiltásra fog kerülni. Christian Fronczak, a mezőgazdasági miniszter szóvivője egy a Bloomberg hírügynökségnek adott interjú során szintén elismerte, hogy folyamatban van a tiltás előkészítése.

Márciusban az Európai Unió elfogadta a génmódosított takarmánynövényekre vonatkozó új szabályozást, ami Európa területén teret engedett a GMO-fertőzésnek, de a tagállamoknak lehetőséget adott arra, hogy tagállami szinten tiltsák a GMO-használatot. Az amerikai lobbitevékenység hatására azonban számos génmódosított növényfajta termesztését engedélyezték, és gyakorlatilag csak pénz – néhány hivatalnok lefizetésének – kérdése, hogy a nagyobb cégek engedélyeztessék saját terméküket az Európai Unió területén. A kiterjedt korrupció az egészségre ártalmatlanságot igazoló vizsgálati eredményeket is előállíthatja, így gyakorlatilag semmi nem garantálja az európai fogyasztók számára, hogy a boltokban vett tojás, hús- és tejtermékek GMO-mentesek legyenek. Annak ellenére, hogy több tagállam tiltja a génmódosított takarmánynövények termesztését, a tiltást alkalmazó országokban – példának okáért – etetik a tojás- és hústermelésben lévő baromfiállományt olyan takarmánykeverékkel, ami más országból származó, génmódosított takarmánynövényből készített alapanyagból készül. Emiatt lehet GMO-használatról vagy tiltásról beszélni az Európai Unió egészén, de a tagállami hatáskörben tiltás a gyakorlatban indirekt módon történő engedélyezést jelent.

Az előkészületben lévő német törvény érdekessége, hogy a korábban biztonságosnak (egészségre nem károsnak) minősített GMO-fajták használatát is tiltaná. A mezőgazdasági minisztériumtól nyilvánosságra hozott levél a miniszterek támogatását kéri a tiltás bevezetésére, és a válasz határideje szeptember 11, vagyis heteken belül sor kerülhet a teljes tiltásra. A Bloomberg jelentése szerint azt követően a korábban náluk értékesítő cégeket hivatalosan felszólítják majd, hogy az újabb fajták engedélyeztetését már ne is kérvényezzék Németországban, mert automatikusan elutasítják azt.

Az Európai Unióban számos tagállam ellenzi a GMO-használatot, és a fokozódó lakossági nyomásra számuk egyre nő. Anglia támogatja a GMO-fertőzést, míg Franciaország és Németország ellenzi a terjesztését, Skócia pedig augusztus elején tiltást vezetett be. Annak ellenére, hogy az Európai Unió egészségre ártalmatlannak nyilvánít egyes génmódosított növényfajtákat, ismertek olyan, emlősökön végzett kísérleti eredmények is, melyek 3-4 generáció után a teljes állomány terméketlenségét, rosszindulatú daganatok kialakulásának 100%-os valószínűségét mutatták.

Értelemszerűen az Európai Unió sem tudja tudományos tényekkel egyértelműen bizonyítani, hogy a génmódosított növények használata milyen hatással lehet az emberre 3-4 generációt követően – ehhez ugyanis elkülönített környezetben élő embercsoporton, több generáción keresztül folytatott vizsgálat lenne szükséges, ami legkevesebb 60-80 évet venne igénybe. A GMO-fertőzés terjesztése tehát előzetes hatástanulmány nélkül, a termelésben érdekelt cégek nyomására történik.

Ha az emberre is olyan hatást gyakorolnak egyes GMO-fajták, mint az állatkísérletek során látható eredmények mutatták, az akár az európai lakosság teljes terméketlenné válásához is vezethet. Előzetes hatások viszont már ma is láthatóak: az Egyesült Államok lassan két évtizede folytat GMO-termesztést. 2014 februárjában az amerikai szövetségi hivatalok dokumentumaiból is kitűnt, hogy még az egy évvel azelőtti időszakhoz képest is több mint 600%-os növekedést mutatott a születési rendellenességek száma. Statisztikai arányukat tekintve (Centers for Disease Control) 10000 születésből 8,4 eset mutatott születési és fejlődési rendellenességeket; ez olyan arány, ami az egészségügyi szakértők figyelmét is felkeltette. Az amerikaiak újabb generációja gyakorlatilag génmódosított élelmiszereken nőtt fel, így közvetlen összefüggés állhat fenn a GMO-használat és az egyre nagyobb számban megjelenő meddőség, rákos megbetegedések és születési rendellenességek közt. A mostani születési statisztikában ugyanis már szerepelnek azoknak a fiatal szülőknek a gyermekei, akik már egész életükben GMO-fertőzött terméket fogyasztottak.

Ha az amerikai kísérletnek ez az eredménye és már egy generáció után látható – Európa nem kér belőle.

Forrás: hidfo.ru Kattintson ide... Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 071 371 megtekintés

Videó: 48 299 646 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920636

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh