Ha a meteorit ugyanazon a szélességen robbant volna fel, de négy órával később, akkor eltörölte volna a Föld színéről Szentpétervárt.

Erre a következtetésre jutott Bill McGuire amerikai tudós: de következtetése nem a négy nappal ezelőtti cseljabinszki eseményekre vonatkozik, hanem a tunguzi meteoritra. A meteoritok viselkedése megjósolhatatlan, az emberiség ebben a vonatkozásban jelenleg teljesen védtelen.

Dmitrij Rogozin, az orosz kormány alelnöke a cseljabinszki meteoritrobbanást követően szinte azonnal egy nemzetközi rendszer létrehozásának szükségességéről beszélt, amely védelmet nyújtana a Földnek a „meteoritbombázás” ellen. Ugyanakkor rámutatott, hogy jelenleg egyetlen állam sem képes lelőni a meteoritokat.

Tudományos körökben a meteorittámadások elleni pajzs kialakítása már többször is téma volt. Ugyanakkor a kozmikus veszély jelzésére szolgáló eszközök, amelyekkel az Egyesült Államok és Oroszország rendelkezik, kimondottan a „csillagháborúk” folytatására alkalmasak. Ami pedig a kozmikus térség ellenőrzését szolgáló eszközöket az illetékes orosz és amerikai struktúrák együttesen is legfeljebb a térség 3 százalékát kísérhetik figyelemmel - állapította meg Ivan Konovalov szakértő Rádiónknak adott nyilatkozatában.

- Az információcsere rendszere már létezik, de fejleszteni kell, hogy hatékonyabb legyen, mert jelenleg az országok egyszerűen kicserélik a meglevő információkat is ilyen objektumokról. Igen távoli jövőben lehet csak szó olyan eszközökről, amelyek megsemmisíthetik ezeket az objektumokat.

Elméletileg elképzelhető egy átfogó pajzs kiépítése, amennyiben egyesítik Oroszország, az Egyesült Államok, Kína és a kozmikus technológiákkal rendelkező más országok gazdasági, tudományos és műszaki erőforrásait. De Ivan Konovalov szerint ilyenfajta konszolidációt nagyon nehéz elképzelni.

Vlagyimir Jevszejev szakértő más dologra hívja fel a figyelmet:

- A Naprendszer határain belül elég jól nyomon követhetők az aszteroidák és pályájuk. Más a helyzet a Naprendszeren kívüli objektumokkal. Ehhez nemzetközi monitoring szükséges. Ugyanakkor ez a rendszer is csak az objektum meglétére utal.

Ha a Földhöz közelítő veszélyes kozmikus objektumok mozgási pályája megváltoztatásának lehetőségéről komolyan szólunk, akkor itt egy olyan különleges rendszer kialakítására kell gondolni, amely nem lehet összefüggésben a rakétavédelemmel. A meteoritoknak és a földi rakétáknak más-más a sebességük. Az interkontinentális ballisztikus rakéta robbanófejének sebessége másodpercenként néhány kilométer. A cseljabinszki meteorit másodpercenként több tíz kilométeres sebességgel haladt. Ilyen sebesség esetén hatástalan bármely rakétavédelmi rendszer.

De semmilyen hatása nem lenne annak sem, ha a Föld körüli térségben több száz kilométer magasságban rombolnák le a „betolakodót”. A meteorit minden bizonnyal bejutna a légkörbe és lökéshullámot váltana ki. Ahhoz, hogy valóban elháruljon a Földet fenyegető veszély, ezer, sőt tízezernyi kilométer távolságból kell ezeket az objektumokat megsemmisíteni. Ehhez pedig elvileg új védelmi rendszerek szükségesek, amelyek feltételezik a kozmikus elhelyezést, vegyi lézerekkel vannak felszerelve, és képesek megváltoztatni a Földön kívüli objektumok pályáját.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 755 616 megtekintés

Videó: 48 954 411 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7032336

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh