Az orosz elnök a Kreml Szent György termében tartott ünnepi beszédet a csapatai által megszállt ukrán régiók csatlakozási kérelmének aláírását megelőzően pénteken.

Putyin beszédében továbbra is kiállt az Ukrajnában zajló orosz invázió mellett, mondván, az általuk elfoglalt területek orosz területek. Az orosz elnök Kijevhez és annak nyugati szövetségeseihez intézett szavaiban hangsúlyozta: szeretné, ha mindenki hallaná, hogy a Donbász térségében élők örökre orosz állampolgárok lesznek. Vlagyimir Putyin az eseményen a Nyugatot hibáztatta, amiért megpróbálják leigázni Oroszországot. Az orosz kézben lévő Donyeck, Luhanszk, Herson és Zaporizzsija régiókban zajló „referendumokat” illetően pedig úgy fogalmazott, azok világosan tükrözik az ott élők akaratát.

„Biztos vagyok benne, hogy a Szövetségi Gyűlés támogatni fogja az Orosz Föderáció négy új tagállamát, mert ez emberek millióinak akarata” – mondta Vlagyimir Putyin hatalmas taps kíséretében a Kreml dísztermében tartott beszéde során. Az orosz elnök kijelentette, a megszállt területeken tartott népszavazások eredményei a szavazók “„természetes jogait” tükrözik.

Arra is kitért, hogy oroszok generációi harcoltak a történelem során a most annektált területekért.

Vlagyimir Putyin néma csendet kért a teremben lévő magasrangú vezetőktől, hogy megemlékezzenek a „különleges hadműveletben” elhunyt orosz hősökről.

Az orosz elnök Kijevhez és annak nyugati szövetségeseihez intézett szavaiban hangsúlyozta: szeretné, ha mindenki hallaná, hogy a Donbász térségében élők örökre orosz állampolgárok lesznek. A kijevi hatóságoknak „nagy tisztelettel kell fogadniuk ezt az akaratnyilvánítást” – mondta, majd hozzátette: ez az egyetlen út a békéhez. Vlagyimir Putyin ismét kiemelte, hogy Oroszország minden olyan eszközzel meg fogja védeni földjét, amely „biztonságos életet biztosít népünknek”.

A háború okozta pusztításra térve Putyin azt mondta: Oroszország újjáépíti a városok és falvak romjait, fejleszti fogja az infrastruktúrát, az egészségügyet és az oktatást. Mint mondta, dolgozni fognak a biztonságon, hogy minden polgár érezze: „nagy anyaországunk minden részét támogatja”.

Putyin szerint a Nyugat megpróbálja összeroppantani Oroszországot

Az elnök beszédében hangsúlyozta, hogy a Nyugat hatalmai már a Szovjetunió bukása óta azon dolgoznak, hogy Oroszország összeroppanjon. Állítása szerint a nyugati erők most a saját valutájukkal és technológiájukkal akarják térdre kényszeríteni hazáját, és eltörölni az orosz kultúrát. „Nyugtalanok, hogy létezik ilyen gazdag ország”, utalva Oroszország hatalmas ásványi és egyéb erőforrásaira.

A „kapzsi” Nyugatnak nincs szüksége Oroszországra, de nekünk igen

Beszédében az orosz elnök kapzsinak nevezte a Nyugatot, akik szerinte gyarmatosítani akarják Oroszországot. Rámutatott, hogy a Nyugat ezért folytat hibrid háborút Oroszország ellen.

„Nem akarnak minket szabad társadalomnak látni. Rabszolgák tömegének akarnak látni minket” – állította. Hozzátette: “(Nekik) Nincs szükségük Oroszországra. Nekünk azonban szükségünk van Oroszországra!”

Megtörtént a csatolási dokumentumok aláírása

Vlagyimir Putyin beszédét követően az elfoglalt területek oroszok által kinevezett vezetői és maga az orosz elnök is aláírták a hivatalos dokumentumokat.

Forrás: hirado.hu / BBC

 

 

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 803 313 megtekintés

Videó: 47 966 333 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887405

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh