A déli prériegér (onychomys torridus), a természet újabb csodateremtménye. Született gyilkos. A rágcsálók családjába tartozó ragadozók éjjel indulnak vadászni és a holdra vonítanak, mint a farkasok. Skorpiók és tarantula pókok képezik zsákmányukat. Ez az evolúció újabb szakaszát képezi.

A közelmúltban az USA és Mexikó szárazság sújtotta dél-nyugati részén élő déli prériegerek állattudósok figyelme központjába kerültek. Kiderült, hogy fiziológiai sajátosságaik páratlanok: egyáltalán nem hat rájuk a fákon élő centruroides sp skorpió mérge, márpedig ez évente több ezer ember halálát okozza.

A skorpióméreg rendkívül erős neurotxint tartalmaz, amely romboló hatással van az ember központi idegrendszerére, szív- és érrendszerére, nagyon erős izomgörcsöt és akut légzészavart vált ki, azonban semmilyen hatással sincs a prériegerekre, így azok könnyen megölik és megeszik ezeket a skorpiókat. Dmitrij Iszonkinzoológus elmondta:

A déli prériegereknek skorpióméreg iránti rezisztenciája alapos kivizsgálásának köszönhetően elvileg új fájdalom elleni gyógyszer kifejlesztését segítheti elő, valamint hatékony ellenszerek előállítását, aminek köszönhetően több száz, sőt, több ezer emberélet menthető meg. Nem régen a Sam Houston State University-ben beható klinikai vizsgálatokat folytattak és e rágcsálók nagyon érdekes tulajdonságára figyeltek fel. Kiderült, hogy a prériegér testében génmutáció történt, olyan géné, amelyik a fájdalomimpulzust továbbítja az agyba, és így gyakorlatilag észre sem veszik a fájdalmat. Ha sikerült felfedni a mutáció mechanizmusát, akkor minden bizonnyal fájdalomcsillapítók újabb generációja küszöbén állunk majd.

A déli prériegerek már régóta a tudományos körök homlokterébe kerültek, most már eljött a nagyközönség ideje is. Az interneten nagy népszerűségnek örvendenek a holdra vonító rágcsálókat bemutató videofelvételek, amelyeken ezek a kis ragadozók valóban afféle „kisebb farkasként” tűnnek fel. Kattintson ide...

A prériegerek valóban páratlan képviselői családjuknak. Ezek az egyetlenek, akik olykor kannibálok módjára éhség idején felfalják saját társaikat minden teketóriázás nélkül. Kiskoruktól a kisegerek különleges agresszivitást tanúsítanak és képesek még saját méretüket is meghaladó áldozatot megtámadni. A rágcsálókra egyáltalán nem jellemző magatartást tanúsítanak – véli Dmitrij Iszonkin.

Egyszóval, csodálatos módon, de a déli prériegerekkel kezdődik az evolúció újabb szakasza.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 722 471 megtekintés

Videó: 48 932 811 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7028450

Jelenleg az oldalon

9
Online

Interreg CE1013 REFREsh