Hivatalosan csődöt jelentett csütörtökön Detroit városa. Ez az eddigi legnagyobb méretű önkormányzati csődeset az Egyesült Államokban. Az amerikai autóipar bölcsőjeként és fővárosaként emlegetett Detroit nehéz helyzete már eddig sem volt titok: márciusban válságmenedzsert neveztek ki a város élére, miután egy vizsgálóbizottság megállapította, hogy az önkormányzatnál pénzügyi szükségállapot alakult ki.

Rick Snyder michigani kormányzó csütörtökön jelentette be, hogy jóváhagyta a válságmenedzser, Kevin Orr kérelmét, amelyben a város nevében állami csődvédelemért folyamodik.

A nagyváros hosszú távú adósságát 18,5 milliárd dollárra becslik. Amennyiben a csődhelyzetet a bíróság is megállapítja, ennek rendezéséről meg kell állapodni a hitelezőkkel.

A detroiti csőd a maga nemében a legjelentősebbnek számít Amerika történetében, mind az érintett lakosság, mind pedig az adósságállomány nagyságának szempontjából.

Az Egyesült Államok valamikori negyedik legnépesebb városának lakossága az évtizedekkel ezelőtti 1,8 millióról mára 713 ezerre esett vissza, főleg az autóipar hanyatlásának következtében: a régióban található az ágazat három óriása, a General Motors, a Ford és a Chrysler főhadiszállása. A területen az amerikai munkaügyi minisztérium tavalyi adatai szerint közel 16 százalékos volt a munkanélküliség.

A most csőddé magasodott pénzügyi nehézségek súlyos hatással lehetnek a nyugdíjakra és az egészségügyi támogatásokra.

Forrás: MTI

Kapcsolódó blog bejegyzésünk:

Katasztrófaéra: túlélni az összeomlást Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 710 676 megtekintés

Videó: 48 923 619 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7026623

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh