Az "energiafák" egyszerre termelik és tárolják is az áramot.

Az elektromos autók terjedésével egyre komolyabb mértékben kell majd bővíteni a töltőhálózatot, nem csoda, hogy van olyan nagyváros, ahol a villanyoszlopokat szerelnék fel töltőkkel, míg Nagy-Britanniában a legújabb trendet az otthoni töltők megosztása jelenti.

Egy brit startup nemrég bemutatott egy lehetséges megoldást, amivel egyszerre lehetne megtöbbszörözni a töltők számát, jelentősen növelni az energiatárolók számát és kapacitását, illetve kihasználni a megújuló energiát, ami jelen esetben napenergiát jelent - írja az Electrek.

A lap információi szerint a SolarBotanic Trees nevű cég olyan speciális, általuk energiafának nevezett építményt tervezett, ami egyszerre akár négy elektromos autó töltését is lehetővé teszi. A látványosságnak sem rossz oszlopok tetején egy különleges, háromdimenziós "levél" formájú napelem gyűjti a megújuló energiát. A nanotechnológia segítségével létrehozott, vékony filmréteg 5 kilowattos teljesítményre képes.

Az összegyűlő energiát egy mesterséges intelligencia által vezérelt energiatároló rendszer gyűjti, amely segít kiegyensúlyozni a hálózati terhelést és úgy tölti az elektromos autókat, hogy figyelembe veszi azok töltöttségi szintjét.

A cég szerint az első generációs energiafák 2023 elején jelenhetnek meg a parkolókban, és bár nem tették közzé, hogy mennyibe kerül egy ilyen szerkezet felállítása, úgy számolnak, hogy a tömeggyártás beindításával olyan árszabást lehet kialakítani, ami lehetővé teszi, hogy sok helyen megjelenjenek a különleges töltőoszlopok.

A megoldás további előnye, hogy egyszerre akár négy autó töltését is megoldhatja, egy nagyobb parkolóban pedig a telepítésük sem okoz különösebb problémát, elvégre most is sok bevásárlóközpont, hipermarket parkolóiban eleve ott van egy kisebb járdasziget a parkolóhelyek között.

A rendszer további előnye, hogy nem csak parkolókban, hanem akár házak kertjeiben, illetve a városi köztereken is felállíthatóak a fák, így az általuk gyűjtött energiát más célokra is fel lehet használni.

Forrás: zoldpalya.hu / electrek.co

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 810 100 megtekintés

Videó: 47 974 506 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6888071

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh