Lendületet kapott a napelemes rendszerek iránti kereslet Magyarországon a rezsicsökkentés módosításának hatására - állapította meg az Optimum Solar Home System Kft., a hazai napelemes iparág lakossági szegmensének egyik meghatározó vállalata. Jelenleg 1,5 millió háztartás lehet érintett napelemes beruházásban. A jelenlegi árak mellett a beruházás már két év alatt visszahozhatja az árát.

Még a magasabb euróárfolyam következtében tapasztalható árnövekedés és a meghosszabbodó várakozási idő mellett is érdemes belevágni a napelemes beruházásba, amelynek megtérülése támogatások nélkül is kedvező - írta a forgalmazó cég féléves értékelésében.

Magyarországon a napenergia-hasznosítás lakossági szegmense eddig is kiemelkedően teljesített az elmúlt években: míg 10 évvel ezelőtt a beépített lakossági kapacitás (hmke - háztartási méretű kiserőmű) 8 megawatt volt, addig 2021 utolsó negyedévében már elérte a 689 megawattot - idézi a jelentést az MTI.

A rezsicsökkentés vége jobban pörgeti a piacot, mint az Otthonfelújítási támogatás

Az Otthonfelújítási támogatás is jelentős mértékben járult hozzá a napelemek terjedéséhez, a kormány múlt heti bejelentése azonban újabb erős ösztönző. Azóta a cég az előző év ugyanezen időszakához képest húszszoros érdeklődést tapasztal.

Jelenleg 1,5 millió háztartás lehet érintett napelemes beruházásban, míg tavaly egész évben 75 ezer napelemes rendszer került a családi házak tetejére.

A napelemekkel kapcsolatos egyik fő motiváló erő a költségcsökkentés. Akinek az áramfogyasztása meghaladja a havi 210 kilowattórát, annak önerőből is megéri a befektetés, amely a jelenlegi energiaárak mellett már két év alatt is visszahozhatja az árát - állítja a cég. A megtérülési idő nemrég még elérhette a 10 évet.

A családok előrelátók

A cég tapasztalatai szerint a vásárlók egyre inkább a saját szükségletüknél akár négyszer nagyobb, 10 kilowatt körüli rendszereket vásárolnak. Ez arra utal, hogy a családok a későbbiekben elektromos fűtésre átállást (például hőszivattyú), egyre többen pedig elektromosautó-vásárlást is terveznek.

Az Optimum Solar Home System komplex szolgáltatást nyújt a hazai napelemes iparágban. A lakossági piacon a hmke, a vállalati ügyfeleknek pedig komplex egyedi igényekre szabott energetikai rendszerek területén piacvezető vállalat tavaly mintegy 800 projektet valósított meg - írta az MTI.

Forrás: napi.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 880 532 megtekintés

Videó: 49 059 042 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7053794

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh