A horvát kormány csütörtöki ülésén kiemelt beruházássá nyilvánította a krki LNG-terminált (cseppfolyósgáz-terminált), amelynek beruházási értéke 600 millió euró (185 milliárd forint).

A kiemelt beruházásokról szóló törvény lehetővé teszi, hogy az ügyintézés sürgősségi eljárás keretében, elsőbbséget élvezzen.

A kormány úgy ítélte meg, hogy az LNG-terminál fontos Horvátország gazdasági fejlődése szempontjából, növeli a foglalkoztatási lehetőségeket esélyét, és kedvező hatással van a környező régió iparára. Hangsúlyozták, hogy a tervek összhangban vannak az Európai Unió és Horvátország stratégiai dokumentumaival is.

A projekt beruházási értékét 600 millió euró becsülik, de a gázvezetékek és a kompresszorállomások megépítésével átlépheti az 1 milliárd eurót is. A krki LNG-terminál az európai energiabiztonsági stratégia részét képezi.

Az építkezés várhatóan 2016-ban elkezdődik, és három évig tart.

A horvát lakosság évente 2,7 milliárd köbméter gázt fogyaszt, az adriai cseppfolyósgáz-terminál pedig 4-6 milliárd köbméteres kapacitással épül meg. Horvátország további gázmennyiségre számít más szárazföldi és tengeri lelőhelyekről is, amelyet továbbít más EU-s országokba.

Forrás: MTI

Interreg CE1013 REFREsh

Tafedim tea

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4702160

Jelenleg az oldalon

5
Online