Részben kötvénykibocsátásból származó bevétellel pótolja ki Szaúd-Arábia az alacsony olajárak által a költségvetésen vágott rést - számolt be csütörtökön a Sputniknews hírportál.

Az ország nyolc éve első alkalommal folyamodott kötvénykibocsátáshoz, hogy az így befolyt összeggel fedezze a költségvetési hiányt. Az elmúlt egy évben négymilliárd dollárt vont be Szaúd-Arábia kötvénykibocsátással belföldi bankoktól.

Az ország jegybankja, a Saudi Arabian Monetary Agency (SAMA) kormányzója Fahad al-Mubarak szerint a kormány az idén a kiadások szinten tartását és a költségvetésben keletkező hiány pótlását kötvénykibocsátással és tartalékaiból együttesen kívánja fedezni. "A kibocsátások növelésére lehet számítani" - idézte a napokban a jegybank kormányzóját az Al-Eqtisadiah gazdasági napilap.

Szaúd-Arábiának 105 dolláros hordónkénti olajárra van szüksége kiadásai fedezéséhez, az idén azonban 58 dollárra becsülik az olaj átlagárát. A különbözet fedezésére az ország a devizatartalékokat is igénybe vette. A tartalékok május végén 672 milliárd dollárra rúgtak, szemben a tavaly augusztusi 737 milliárd dolláros rekordszinttel.

Ha a kormány úgy tesz, mintha mi sem történt volna és a jelenlegi ütemben csapolja meg tartalékait, akkor 2018 végére vagy 2019 elejére akár fel is élheti azt - mondta John Sfakianakis, az Ashmore befektetési alapkezelő szakértője a Financial Times lapnak.

A kötvénykibocsátások viszont lassíthatják a SAMA tartalékai felélésének az ütemét. "A kötvénykibocsátások jelenleg két célt is szolgálnak" - mondta Sfakianakis. "Egyrészt alternatív bevételi forrást jelentenek, másrészt életet lehelnek a tőkepiacba" - mutatott rá.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 070 128 megtekintés

Videó: 48 298 327 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920466

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh