Több mint 40 százalékos hatékonyságot sikerült elérniük ausztrál kutatóknak saját fejlesztésű napenergia-rendszerükkel, ami egyértelműen rekordnak számít. A példátlan hatékonyságot a Sydney-ben tartott kültéri teszteken érték el, amit az amerikai Nemzeti Megújuló Energia Laboratórium (NREL) létesítményének független mérései is megerősítették. "Ez a napfény elektromossággá alakításának valaha jelentett legnagyobb hatékonysága" - nyilatkozott a fejlesztést magáénak tudó Új Dél-Walesi Egyetem (UNSW) professzora, Martin Green, az intézmény Fejlett Fotovillamossági Központjának igazgatója. "Kereskedelemben elérhető napelemeket használtunk, a módszer azonban új volt, vagyis a hatékonyságbeli fejlődés azonnal elérhető lehet a napenergia ipar számára" - tette hozzá dr. Mark Keevers, a projekt vezetője.

A 40 százalék mérföldövet jelent az UNSW immár négy évtizedet felölelő napenergia kutatási történetében. 1989-ben az Egyetem érte el elsőként a 20 százalékot is. "Az új eredmények a fókuszált napfényen alapulnak, amihez szükségesek az ausztrál fejlesztésű energiatornyok" - mondta Green professzor, akit a fotovillamosság atyjának is tekintenek Ausztráliában (képünkön).

A fent említett energiatornyokat a RayGen Resources cég fejlesztette ki, hathatós támogatást nyújtva a nagy hatékonyságú prototípus megtervezéséhez is. A napelemek egy részét az amerikai Spectrolab biztosította. Ahogy Green említette, a prototípus innovációjának kulcsa a napfény fókuszálása volt, amit egy optikai sáváteresztő szűrő alkalmazásával értek el. A szűrővel hasznosítható az a napfény mennyiség is, ami a jelenlegi napelemek esetében veszendőbe megy, és nagyobb hatékonysággal alakítja elektromossággá, mint arra a napelemek önmagukban valaha is képesek lennének. Ezek a szűrők bizonyos fényhullámhosszakat visszavernek, míg másokat továbbítanak.

A szakértők szeretnék a prototípust nagyobb méreteken is kipróbálni, ami ha megőrzi a 40 százalék körüli hatékonyságot, újabb lépést jelenthet a napenergia versenyképessé tételének útján.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 712 895 megtekintés

Videó: 48 925 442 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7027029

Jelenleg az oldalon

9
Online

Interreg CE1013 REFREsh