A brit választók relatív többsége egyszerű szabad-kereskedelmi megállapodásra szűkítené hazája kapcsolatait az Európai Unióval, vagy ha ez nem lehetséges, akkor inkább azt szeretné, ha Nagy-Britannia kilépne az EU-ból a The Times által szerdán közölt új felmérés tanúsága szerint.

A vezető konzervatív brit napilap megbízásából elvégzett országos közvélemény-kutatás kimutatta, hogy a britek 42 százaléka szerint a szabad-kereskedelmi kapcsolatokon túl nem kellene másra kiterjednie Nagy-Britannia EU-tagságának. Egy olyan népszavazás esetén azonban, amely csak azt a kérdést tenné fel, hogy Nagy-Britannia az unió tagja maradjon-e, vagy kilépjen, a felmérésbe bevontak 46 százaléka válaszolta azt, hogy a távozásra voksolna; 35 százalék a bennmaradásra szavazna.

David Cameron konzervatív párti miniszterelnök az év elején pontosan ilyen népszavazást helyezett kilátásba. Cameron januárban bejelentette, hogy a brit választók a 2015-ben kezdődő következő parlamenti ciklus első felében népszavazáson dönthetnek Nagy-Britannia uniós tagságának jövőjéről.

Cameron az erőteljesen EU-szkeptikus konzervatív jobbszárny nyomásának engedve ígérte meg a népszavazást a brit EU-tagságról, jóllehet korábban még ellenezte az olyan - a brit politikai zsargonban "in or out" (maradni vagy kilépni) néven meghonosodott - referendumváltozatot, amely egyértelműen azt a kérdést teszi fel, hogy a brit választók az EU-n belül vagy kívül szeretnék-e látni hazájukat.

A kormányfő ugyanakkor kilátásba helyezte azt is, hogy a népszavazás előtt megpróbálja új alapokra helyezni Nagy-Britannia és az EU viszonyrendszerét, igyekezve elérni azoknak a döntési jogköröknek a "hazatelepítését" Brüsszelből, amelyek a kormány megítélése szerint nem az unió, hanem a tagállamok illetékességébe tartoznak.

A The Times megbízásából elvégzett, szerdán ismertetett új közvélemény-kutatás szerint azonban ennek sikerében a britek többsége nem bízik: a megkérdezettek 53 százaléka mondta azt, hogy nem vár sok eredményt Cameron e kezdeményezésétől.

Az EU-tagsággal kapcsolatos belpolitikai vita újult erővel lángolt fel azután, hogy a múlt héten megtartott részleges angliai és walesi helyhatósági választásokon korábbi eredményeihez képest átütő sikert ért el a legnagyobb brit EU-ellenes politikai erő, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP), amelynek elsődleges célkitűzése Nagy-Britannia kivonulása az Európai Unióból.

Komoly hazai és nemzetközi feltűnést keltett az a cikk is, amelyet a héten Lord Nigel Lawson, a kormányzó Konzervatív Párt egyik legtekintélyesebb veterán politikusa, a nemrégiben elhunyt egykori konzervatív miniszterelnök, Margaret Thatcher volt pénzügyminisztere írt a The Timesban, azt szorgalmazva, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az EU-ból.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 643 994 megtekintés

Videó: 48 843 729 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7013133

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh