Az Európai Unió csütörtökön megállapodott róla, hogy a jövőben több gázt importál Norvégiától. Európában egyre nagyobb problémát jelent az emelkedő gázár, mivel Oroszország már 12 ország felé csökkentette a szállítását. Az európai országok az Egyesült Államoktól a Közel-Keletig keresik az alternatívákat az orosz energia kiváltására.

Norvégia több gázt fog exportálni az Európai Unióba, ezzel sikerülhet valamelyest visszafogni a közösségben az energia árának emelkedését és fokozni az ellátás biztonságát – írta meg a Bloomberg. Oroszország különböző okokra hivatkozva már az uniós tagok majdnem felének kevesebb gázt küld.

Mióta Moszkva lerohanta Ukrajnát, az unió azon dolgozik, hogy felszámolja az orosz energiától való függőségét. A közösség tagjai keresik az alternatív forrásokat, ahonnan energiát szerezhetnek, ami egyre égetőbb szükség lesz, mivel Európa már most gázhiánnyal küzd. A téli időszakra az előirányzat szerint 80 százalékosra kell feltölteni a gáztárolókat az EU-ban, azonban jelenleg csupán valamivel több mint 50 százalékos a töltöttség. Szakértők attól tartanak, hogy az előírt szintet nem tudják majd elérni az országok, mivel egyre visszafogottabb mértékben érkezik a gáz az oroszoktól.

Európa megfizet az orosz gáztól való függőségéért – mondta Frans Timmermans, az Európai Unió éghajlati főbiztosa utalva arra, hogy a rekordszintű európai gázár drágítja az energiát, ami gyorsítja az inflációt.

Nem bánom, ha egy olyan közeli baráttól kell függeni, mint Norvégia, de az soha többé nem fordulhat el, hogy egy olyan valakitől függjünk, mint Putyin – nyilatkozta Timmermans, miután Brüsszelben találkozott Terje Aasland norvég energiaügyi miniszterrel.

Norvégiában az idei év első hónapjaiban magas termelési szintről lehetett beszámolni, és szakértők szerint ez a tendencia folytatódik az év hátralevő részében is. Ez jó lehetőséget biztosít arra, hogy az EU növelje az importot az északi országból. Az uniós döntéshozók az idén nagyjából kétharmadával kívánják visszaszorítani az oroszországi importot, és 2027-ig fokozatosan felszámolnák a teljes orosz fosszilis energiahordozók vásárlását.

Norvégia és az Európai Unió partnerek lesznek, és együtt néznek szembe Putyinnal, aki az energiával akar zsarolni minket – jelentette ki Timmermans, majd európai szintű szolidaritásra szólított fel. Norvégia az unió második legnagyobb gázbeszállítója. Jelenleg teljes kapacitással küldi az energiahordozót a közösségnek, ami a mostani rekordárak mellett kifejezetten előnyös üzlet a számára. A hírek szerint az unióval kötött új megállapodás értelmében majdnem 100 terawattóra többletenergiát pumpálnak az európai piacra.

A norvég kormány közölte, hogy az idén a teljes gázexportjuk 8 százalékkal, 122 milliárd köbméterre nő. A többletmennyiség ez évben nagyjából 9 milliárd köbméterrel emelkedett a 2021-es értékesítéshez képest. Ez még így is kevesebb, mint az Oroszországból érkező mennyiség, ami tavaly több mint 155 milliárd köbmétert tett ki. Ez az unió teljes fogyasztásának nagyjából 40 százaléka volt.

A csütörtöki megállapodás Norvégiával ugyan nem jelent gyógyírt a problémára, de az éghajlati főbiztos szerint ez egy jó üzenet az európai polgárok számára, azt jelzi, a közösség mindent megtesz, hogy minimalizálja az orosz gáztól való elszakadással járó terheket.

Forrás: vg.hu / Bloomberg

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 807 490 megtekintés

Videó: 47 970 867 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887776

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh