Az Egyesült Államok megerősíti jelenlétét a dél-spanyolországi Rotában található katonai bázison - jelentette be Joe Biden amerikai elnök és Pedro Sánchez spanyol kormányfő kedden Madridban folytatott megbeszélésüket követően.

A két politikus a sajtónak tett nyilatkozatában nem részletezte, hogy pontosan mennyivel növelik a haderő létszámát. Nem sokkal a találkozó előtt Jake Sullivan, ameikai elnöki nemzetbiztonsági tanácsadó azt közölte: a Földközi-tenger partján fekvő bázison állomásozó négy hadihajóhoz további két romboló csatlakozik majd.   

A spanyol miniszterelnök a madridi NATO-csúcs kezdete előtt fogadta az Egyesült Államok elnökét, akivel közös nyilatkozatban erősítették meg kétoldalú kapcsolataikat, egyebek mellett a védelem és a biztonság, az igazságszolgáltatás, a migráció, a klímaváltozás, az energiabiztonság és a tudományos együttműködések területén.   

A kölcsönösen aláírt dokumentumban kiemelték a két ország közötti szilárd kapcsolatot és stratégiai partnerséget, valamint az erős történelmi gyökereket is.    

"Osztozunk a szabadság, a demokrácia, az emberi jogok, a nemek közti egyenlőség előmozdításának szándékában" - fogalmazott a rövid, kérdések nélküli sajtótájékoztatón Pedro Sánchez.   

Felidézte, hogy a két ország utoljára több, mint húsz éve írt alá közös együttműködési nyilatkozatot, azonban azóta a világrend megváltozott.   

"(Vlagyimir) Putyin Ukrajna ellen inváziója a nemzetközi jog megsértését jelenti, frontális támadás a közös értékek ellen, és igazolja annak szükségességét, hogy megerősítsük a szabályokon alapuló világrend melletti kiállásunkat" - jelentette ki a spanyol kormányfő.   

Joe Biden szerint a csütörtökig tartó madridi NATO-csúcsot "kulcsfontosságú pillanatban" rendezik meg. Hangsúlyozta, hogy az Ukrajna elleni támadás egyesítette a szövetségeseket.    

"A NATO alapvető eleme a transzatlanti biztonságnak" - jelentette ki és alapvetőnek nevezte, hogy a szervezet tagjai együtt megbirkóznak mind a keletről mind a délről érkező fenyegetésekkel.  

Az amerikai elnök az Ukrajnának nyújtott támogatások és az Oroszország elleni szankciók folytatását szorgalmazta, valamint köszönetet mondott Spanyolországnak, amiért mintegy 150 ezer ukrán menekültet fogadott be eddig.   

Joe Biden a miniszterelnökkel folytatott megbeszélését követően VI. Fülöp spanyol királlyal találkozott Madridban.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 813 685 megtekintés

Videó: 47 978 307 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6888330

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh