Csaknem száz tonna erősen sugárszennyezett víz ömlött ki egy tartályból a három évvel ezelőtti földrengés és szökőár idején atombalesetet szenvedett fukusimai atomerőműben - közölte az erőművet üzemeltető vállalat, a Tepco.

Nem valószínű, hogy a szennyezett víz a tengerbe került, mert a szivárgó tartály környékén nincs olyan talajvíz-elvezető cső, amely az Csendes-óceánba vezet. A Tepco magyarázata szerint ezúttal a bajt az okozta, hogy tévedésből szerda este nem zártak el egy szelepet, így a víz túlcsordult egy hatalmas tartály peremén, mintegy 700 méterre a tengerparttól. Ez a legsúlyosabb baleset a fukusimai erőműben tavaly augusztus óta, amikor több hasonló vízszivárgás történt.

Az NHK japán köztévé jelentése szerint az elfolyt vízben literenként 230 millió becquerel volt a sugárzó anyagok koncentrációja, ami a Japánban hatályos biztonsági határérték 7,6 milliószorosa. A Tepco közölte, hogy a szivárgást azóta már megállították, a tank tartalmának egy részét átszivattyúzták egy másik tartályba. A szivárgás előtt néhány órával egyébként megszólalt az érintett tartály riasztóberendezése, de akkor az ellenőrzésre kiérkező munkások nem találtak rendellenességet. A cég szerint az incidens okainak kiderítése érdekében vizsgálatot indítottak.

Az fukusimai atomerőműben az elmúlt hónapokban tucatnyi kisebb-nagyobb szivárgás történt, ezek közül a legsúlyosabb során 300 tonna - a mostanihoz hasonlóan szennyezett - radioaktív víz folyt a tengerbe múlt augusztusban. Az erőmű területén több százezer tonna - a reaktorok hűtésére használt - sugárszennyezett vizet tárol a Tepco, és a helyzet hosszú távú kezelésére még nincsenek megnyugtató és végleges tervek.

Forrás: asiaport.hu

Interreg CE1013 REFREsh

Tafedim tea

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4754753

Jelenleg az oldalon

3
Online