Peking sárgáról narancsszínűre emelte a légszennyezés miatti figyelmeztetést pénteken, miután ismét elhúzódó, nehéz szmog ülepedett a kínai fővárosra. Az előrejelzés szerint a következő legalább három napon nem fog változni a helyzet.

Az időseket és a gyerekeket arra kérték, hogy ha nem szükséges, ne menjenek a szabadba, a lakosságot az autók helyett a tömegközlekedés használatára hívták fel. Az óvodákban és az iskolákban leállították a szabadtéri foglalkozásokat. Egyes gyárak bizonyos tevékenységét felfüggesztik - közölte a kínai média.

Pekingben és a szintén északi Tiencsin városában, valamint a szomszédos Hopej tartományban és Nyugat-Santungban hasonló a helyzet. A tíz legsúlyosabban érintett városból hét Peking környékén található.

A főváros nagy részén napok óta 400 mikrogrammhoz közelít a 2,5 mikron és annál kisebb átmérőjű finom porszemcsék egy köbméter levegőben mért mennyisége (PM2,5). Az egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott egészségügyi határérték 25 mikrogramm. Csütörtökön, amikor bejelentették a négyfokozatú skálán második, sárga figyelmeztető jelzést, a fővárosi mérőállomások többségén este kilenc órakor a PM2,5 értéke meghaladta a 250-et.

Ez volt az első alkalom, hogy Pekingben hivatalos riasztást adtak ki, amióta a fővárosi közgyűlés döntött a veszélyjelző rendszer működtetéséről. A közvélemény napokkal korábban már hangot adott kritikájának, hogy a pekingi vezetés a tagadhatatlanul rossz levegő ellenére vonakodik a figyelmeztetés kiadásától. A központi televízió üzleti csatornája szintén bírálta a hatóságokat.

A szakértők már jó ideje figyelmeztetnek, hogy a rossz levegő, különösen a finom porszemcsék nagy mennyisége miatt tömeges légzőszervi, szív- és érrendszeri megbetegedésre, tüdőrákosok sokaságára lehet számítani. Becslések szerint a légszennyezés Kínában már eddig is évi 350-500 ezer korai halál előidézője.

Forrás: asiaport.hu / MTI

Tafedim tea

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4312827

Jelenleg az oldalon

9
Online