Míg Magyarországot ostorozza az Európai Központi Bank (EKB), és a jegybanktörvény miatt félti a Magyar Nemzeti Bank (MNB) függetlenségét, addig a német gazdaságkutató intézetek éppen az EKB önállóságáért aggódnak. Német lapértesülések szerint az európai jegybank függetlenségét a magyarnál sokkal fontosabb ügyek miatt kérdőjelezték meg közgazdászok. „Az EKB függetlensége és hitelessége forog kockán” – idézte a vezető német gazdaságkutató intézetek közös jelentését a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A lap információi szerint az elemzők azt állítják, hogy a válság kirobbanása óta az európai jegybank egyre több, a „feladataitól eltérő intézkedést hajtott végre”. „Az euróválság terjedése óta pedig még erősebben avatkozott be a piacokon, sőt közvetett módon tagállamok pénzügyeit is védte. Ennek nem lesz jó vége” – állítják.

A hat legnagyobb német és egy-egy svájci és osztrák intézet által évente kétszer összeállított prognózisban arra is figyelmeztettek, hogy „fennáll annak a veszélye, hogy az EKB nem tud kijönni abból a szerepből, amelybe a válság kényszerítette”. Ezzel arra céloznak, hogy az EKB elsődleges feladata az árstabilitás elérése, illetve fenntartása, továbbá a gazdaságpolitika legfőbb céljainak támogatása. Nem vásárolhatna állampapírokat az elsődleges piacon, ezáltal nem befolyásolhatná közvetlenül az állampapírok hozamait.

Ennek ellenére az euróválság kirobbanása óta az európai jegybank – elemzők szerint Brüsszel nyomására – aktívan vásárolt ír, görög, portugál, spanyol és olasz állampapírokat, ezáltal csökkentette az államkötvények hozamát. 2010 májusa óta az EKB több mint 214 milliárd eurót (63 558 milliárd forintot) költött az eurózóna perifériaországainak kötvényeire.

Forrás: mno.hu

Kapcsolódó blog bejegyzésünk:

A modern gyarmatosítás technikája Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 65 816 173 megtekintés

Videó: 39 769 393 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5968708

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh