A kelet-európai és a közép-ázsiai térséget hitelszűke fenyegeti, mert a térség erősen ki van téve a sérülékeny nyugat-európai bankrendszernek - jelentette ki pénteken Washingtonban a Világbank egyik vezetője.

A térség erősen függ az euróövezeti bankoktól származó hitelektől, ezért erősen sebezhetővé válik ha ezek a pénzintézetek csökkentik a hitelezést - jelentette ki Philippe Le Houerou, a Világbank Európáért és Közép-Ázsiáért felelős alelnöke a Nemzetközi Valutaalap (IMF) épületében tartott sajtótájékoztatóján.

Le Houerou rámutatott, hogy a térség szorosan kötődik "a nyugati bankokhoz, amelyekre most odahaza nagy nyomás nehezedik annak érdekében, hogy csökkentsék a hitelezést", aminek következtében a régióban a hitelválság kockázata jött létre.

Mint mondta, a recesszió a Világbank régiói közül Európát és Közép-Ázsiát sújtotta a legkeményebben és a gazdaság élénkülése itt gyengébb volt, mint más térségekben. Idén a fellendülés üteme itt a Világbank alelnöke szerint lelassul.

"A régió a fellendülés lelassulásának lesz tanúja, és ez nyilvánvalóan annak a következménye, hogy a térség nagyon sebezhető az euróövezet negatív növekedési kilátásai miatt" - tette hozza Philippe Le Houerou. A térséget a Nyugat-Európához fűződő kereskedelmi és pénzügyi kapcsolatai a válság előtt segítették a növekedésben, ugyanakkor megnövelték a sebezhetőségét is.

A kelet-európai és a közép-ázsiai régiónak továbbra is magas munkanélküliséggel és a munkaerő elöregedésével kell megküzdenie, ami feszültségeket okoz a szociális biztonsági háló-programjaiban - mondta Ana Revenga, a Világbanknak a térségbeli humán fejlesztésért felelős igazgatója.

"Az elkövetkező 40 évben a térség legtöbb országában 20-40 százalékkal fog zsugorodni a munkaerőpiac. Ez hatalmas csökkenés. Ilyet korábban sohasem tapasztaltunk" - mondta.

A recesszió egyik öröksége az, hogy a térség több államában megnőtt a költségvetési hiány és az államadósság is. Egyes országok élénkítő programokat finanszíroztak, amelyek segítettek tompítani a recesszió hatásait, de arra már nem maradt pénzük, hogy további lépéseket tegyenek.

"Nincsen már sokkal több tér további ösztönzésre az állami kiadások révén" - mondta a Világbank alelnöke.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 49 772 743 megtekintés

Videó: 28 867 391 megtekintés

Látogatók

Összesen5231880

Jelenleg az oldalon

30
Online

Interreg CE1013 REFREsh