Természetesen ne gondoljuk, hogy az ERSTE bank közleményt adott ki vagy hirdetmény útján tájékoztatta ügyfeleit szerződésük semmisségéről.

Az elmúlt egy hétben, több az ERSTE banknak panaszlevelet író adós kapott olyan válaszlevelet a banktól, amiben a bank a következőt közli:

"Tájékoztatjuk, hogy az árfolyamrés, mint fogalom pénzügyileg nem értelmezhető."

Ezen kijelentésével a bank, szándéka ellenére azt is közölte az adósokkal, hogy a hitelintézetekről szóló 1996. évi CXII. törvény , közismertebb nevén Hpt., 213. § értelmében a 2010.06.10.-e előtt megkötött deviza és deviza elszámolású szerződései semmisnek minősülnek.

"213. § (1) Semmis az a fogyasztási, lakossági kölcsönszerződés, amelyik nem tartalmazza:

c) a szerződéssel kapcsolatos összes költséget, ideértve a kamatokat, járulékokat, valamint ezek éves, százalékban kifejezett értékét,"...

Semmisek a szerződések, mert a bank kijelentette, hogy az árfolyamrés nem értelmezhető pénzügyi fogalom, ezért nyilvánvaló, hogy a szerződések nem tartalmazhatják az árfolyamrést, mint költséget.

Előző árfolyamrésről szóló cikkünkben már kifejtettük, hogy a PSZAF honlapján a Tudástár menüpontban, a mai napig megtalálható egy 2005-ben az Elemzési és kutatási főosztály által kiadott elemzés, amely a következő megállapítást tartalmazza:

"A deviza hitelezés során felmerülő speciális költségek közül a THM mutató csak azokat a költségeket veheti számításba, amelyek biztosan felmerülnek, mint például

a deviza-vételi és deviza-eladási árfolyam közötti különbséget (árfolyamrés),...

Ezt a költséget a teljes hiteldíj mutatónak (THM) tartalmaznia kell.

A teljes elemzés letölthető a PSZAF honlapjáról.

Kattintson ide...

Ezen tények fényében nem túlzó az a megállapítás, hogy a fent jelzett szerződések semmisnek tekinthetőek.

A hivatkozott banki válaszlevelek megtalálhatók a www.hitelesmagyar.com Tagi fórumának Banki válasz - elszámolás kérésre című topikjában.

A Hiteles Magyarok Fóruma megkér minden ERSTE banki deviza vagy deviza elszámolású szerződéssel rendelkező adóst, hogy vegye fel a kapcsolatot bankjával, kérjen felvilágosítást az árfolyamrésről írásban vagy telefonon, hogy a későbbiekben is bizonyítható legyen a bank tájékoztatása. A kapott választ pedig küldje el az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre.

Köszönettel:

Hiteles Magyarok Fóruma

Forrás: hitelesmagyar.com Kattintson ide...

A hitelezéssel kapcsolatos blog bejegyzésünket itt olvashatják: Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 62 614 514 megtekintés

Videó: 37 254 822 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5792467

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh