A jegybank a magyar ügyfelek érdekében szorgalmazza, hogy a Revolut globális pénzügyi szolgáltató hazai leánybankként végezze tevékenységét - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden az MTI-vel.

A fintech társaság szintén kedden, közleményben jelentette be, hogy mostantól teljes értékű bankká válik Magyarországon és betétbiztosítást is kínál. a pénzforgalmi szolgáltatások mellett, új elemként hitelezési és betétgyűjtési tevékenységet is végez majd

Az MNB felhívta a figyelmet arra, hogy a Revolut Bank az eddigi információk szerint a litván nemzeti bank felügyelete alá tartozó határon átnyúló intézményként, nem pedig önálló leánybankként indul el Magyarországon.    

A hazai ügyfelek betétbiztosítási, fogyasztói vagy elszámolási jogvitájukat nem itthon, hanem Litvániában (várhatóan litván, illetve angol, nem pedig magyar nyelven) intézhetik - figyelmeztet a jegybank közleményében.   

A jegybankot "fogadó országbeli" felügyeletként csak korlátozott fogyasztóvédelmi jogosítványok illetik meg - húzta alá az MNB. A jogszabályi keretek közt ugyanakkor az MNB a jövőben is mindenkor fellép, és egyúttal tájékoztatja a nyilvánosságot is a felmerülő kockázat vagy jogsértés gyanúja esetén. Ilyen lehet a központi pénzintézet szerint például a hazai ügyfelek számára szokatlan, eltérő átláthatóságú díjstruktúra.    

A Revolut Ltd. a nyilvánosan elérhető beszámolói szerint tavaly 122 millió angol font, 2019-ben pedig 98 millió angol font veszteséget termelt, 417 millió font, illetve 96 millió font (2019) saját tőkén - idézte fel az MNB.   

Az MNB támogatja a verseny erősödését a hazai pénzügyi piacokon, hiszen az innovációkra, fejlesztésekre, hatékonyabb működésre és akár költségcsökkentésre sarkallja a piaci szereplőket, egyúttal magasabb minőségű, egyszerűbb és gyorsabb szolgáltatást kínál az ügyfelek számára. E kedvező folyamatok ugyanakkor nem lehetnek ellentétesek a hazai ügyfelek érdekeivel. Az MNB ezért üdvözlendőbbnek tartaná, ha a Revolut Bank magyarországi székhellyel, tőkeerővel, és a hazai jegybank felügyelete alá tartozó leánybankként végezné tevékenységét itthon - írta a jegybank.   

A pénzügyi szolgáltató társaság közleményében azt hangsúlyozta, hogy a Revolut Magyarországon is elkezdte használni európai banki engedélyét, amely lehetővé teszi számára, hogy banki szolgáltatásokat nyújtson a Revolut alkalmazáson keresztül.

Kiemelték: betétbiztosítási rendszer garantálja azon ügyfelek betéteit, akik a Revolut Bankéira váltják meglévő szolgáltatásaikat. Az átállás csupán néhány percet vesz igénybe az ügyfelektől - tették hozzá.    

Magyarország a világ 14-edik országa, ahol a társaság elérhetővé tette a Revolut Bank szolgáltatást - derül ki a közleményből. Ebben arra is kitérnek, hogy
tavaly a vállalat Lengyelországban és Litvániában indította el saját bankját, és mindkét országban hiteltermékeket kezdett kínálni.   

Joe Heneghan, a Revolut Bank vezetője a közlemény szerint elmondta, hogy a banki szolgáltatás elindítása Magyarországon nagyobb biztonságot fog nyújtani ügyfeleik számára, cégük számára pedig lehetővé teszi, hogy a közeljövőben számos új terméket és szolgáltatást indítsanak. A Revolut ma a leggyorsabban bővülő fintech vállalat Európában - hangsúlyozta.    

A Revolut alkalmazás használatával az ügyfelek pontosan láthatják, hogy mennyit költenek havonta olyan dolgokra, mint például az éttermi fogyasztás, vagy a bevásárlás, továbbá beállíthatják havi kiadási költségkeretüket ezekhez a kategóriákhoz - tájékoztatott a cég. Az appban egyebek mellett egységes felületen kezelhetik az előfizetéses szolgáltatások díjait, azonnal küldhetnek és kérhetnek pénzt a barátoktól, a kártyás fizetéses összegének felkerekítésével pedig pénzt tehetnek félre apránként - fűzték hozzá.    

A Revolut 2015-ben az Egyesült Királyságban indította pénzátutalási és pénzváltási szolgáltatásait - áll a sajtónak küldött anyagban. Ebből az is kiderül, hogy a csoport alapítása óta csaknem egymilliárd dollárnyi befektetést gyűjtött össze, több mint 16 millió ügyfélre tett szert világszerte. A társaság szolgáltatásait a cég közlése szerint több mint 500 ezer ügyfél használja Magyarországon.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 633 932 megtekintés

Videó: 48 830 525 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7010188

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh