Több száz tiltakozó vonult utcára Barcelonában azután, hogy a spanyol alkotmánybíróság hétfő este felfüggesztette a november 9-re tervezett népszavazást - számolt be a spanyol sajtó kedden az éjszakai eseményekről.

Az El País című napilap részletesen írt arról, hogy a tüntetők a katalán főváros különböző kerületeiben gyülekeztek. A több kisebb menet végül a spanyol kormány barcelonai kirendeltségének épületénél találkozott. Körülbelül háromszázan vonultak fel, piros-sárga csíkos, csillagos katalán zászlókkal. Az épület előtt a földre helyeztek egy transzparenst, amelyen ez állt: "Engedetlenség a népszavazásért, a függetlenségért". A tüntetők polgári engedetlenséget hirdettek, elutasítják a spanyol alkotmánybíróság eljárását és továbbra is a népszavazás megtartását követelik.

A demonstráción felszólalt David Fernandez katalán parlamenti képviselő, aki azt mondta: a Franco-diktatúra óta eltelt időszakban ez volt a legsúlyosabb támadás a demokrácia ellen (Spanyolországban).

Az utcai megmozdulások ezzel nem értek véget - közölte az El Mundo című napilap. A függetlenségért küzdő Katalán Nemzeti Kongresszus (ANC ) tüntetéseket hívott össze kedd estére Katalónia-szerte. Arra kérték az embereket, hogy vonuljanak a helyi önkormányzatok épületei elé, így fejezzék ki tiltakozásukat.

A spanyol kormány hétfőn délután terjesztette be hivatalos kérelmét a 12 fős alkotmánybíróságnak, hogy a testület mondja ki: törvénytelen a népszavazási kezdeményezés, mivel az alkotmány értelmében azt csak úgy lehetne megtartani, ha az összes választásra jogosult spanyol állampolgárnak voksolási lehetőséget biztosítanak.

Az alkotmánybíróság rekord gyorsasággal, néhány óra múlva döntött arról, hogy befogadja az alkotmányossági kifogásokról szóló beadványt. Végleges döntés azonban csak hónapok múlva születhet.

A spanyol törvények alapján, amint elindul az alkotmánybírósági eljárás, a kérdéses törvényt automatikusan felfüggesztik. Így jelenleg nincs jogalapja a katalán népszavazásnak annak ellenére, hogy Artur Más katalán miniszterelnök múlt szombaton kihirdette a november 9-i időpontot, miután a referendumot megalapozó törvényt másfél hete elfogadta a katalán parlament.

Kattintson ide... Kattintson ide...

Kilencmillió euróba kerül a katalán népszavazás

Csaknem kilencmillió euróba (2 milliárd 762 millió forint) kerül a népszavazás Katalóniának, a részvételre buzdító kampányt kedden indította el a katalán kormányzat, annak ellenére, hogy az alkotmánybíróság felfüggesztette a november 9-re összehívott referendumot.

Az autonóm közösség kormánya weboldalt hozott létre, amelyen a voksolással kapcsolatos minden információt elérhetővé tettek a szavazók számára. Az internetes oldalon megtudhatják, hogy hol, mikor és hogyan tudják majd leadni a szavazatukat. Kevesebb mint 24 óra alatt már hatvanezer látogatója volt az oldalnak.

Emellett a legfontosabb katalán napilapokban kedden megjelentek a kabinet hivatalos hirdetései is, amelyekkel népszavazási részvételre buzdítják az embereket.

A spanyol ABC című napilap összesítette a referendummal kapcsolatos legfontosabb adatokat. Eszerint 5,4 millió katalán jogosult részt venni a referendumon, rajtuk kívül a külföldön élő több mint 2500 katalán adhatja le a voksát, de szavazhatnak a Katalóniában élő külföldi állampolgárok is.

Összesen 6,7 millió szavazólapot nyomtatnak majd spanyol és katalán nyelven, további 8600 darabot pedig aráni nyelven is (a Katalóniához tartozó Arán-völgyben a helyiek saját, aráni nyelvüket használják).

Katalónia 947 településén nyitnak szavazóhelyiségeket, a legtöbbet Barcelonában, ahol több mint 5000 helyen lehet majd szavazni. A voksok számára 10 800 darab urnát rendeltek meg.

A tervek a biztonságra is kiterjednek, ezek szerint november 9-én több mint 9000 rendőr gondoskodik majd arról, hogy ne történjen rendbontás.

A népszavazás 8,9 millió euróba (2 milliárd 762 millió forint) kerül Katalóniának.

Az összeg nyilvánosságra kerülése után Alicia Sánchez-Camacho, a Spanyolországban kormányzó Néppárt katalóniai elnöke felháborodottan jelentette be: közpénzek hűtlen kezelése miatt feljelenti az ügyészségen Artur Más katalán miniszterelnököt, amennyiben nem állítja le a népszavazás előkészületeit.

Francesc Homs katalán kormányszóvivő a kabinet ülése után azt mondta, hogy elszántan haladnak tovább. A parlament függetlenséget támogató pártjai pedig a napokban összeülnek, hogy megvitassák a lehetséges lépéseket.

A spanyol alkotmánybíróság hétfőn befogadta a központi kormány népszavazással kapcsolatos alkotmányossági kifogásairól szóló beadványt. Végleges döntés azonban csak hónapok múlva születhet.

A spanyol törvények alapján, amint elindul az alkotmánybírósági eljárás, a kérdéses törvényt automatikusan felfüggesztik. Így jelenleg nincs jogalapja a katalán népszavazásnak.

Forrás: MTI Kattintson ide... Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 58 436 892 megtekintés

Videó: 34 614 195 megtekintés

Látogatók

Összesen5645153

Jelenleg az oldalon

9
Online

Interreg CE1013 REFREsh