Brüsszelben külügyminiszteri szinten megnyílt a NATO - Oroszország Tanács ülése, amelyen részt vesz Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Anders Fogh Rasmussen, a tömb főtitkára emlékeztetett, hogy 15 év telt el azóta, hogy elfogadták a NATO - Oroszország Alapokmányt.

Rasmussen rámutatott, hogy ez alatt az idő alatt jelentős előrelépés történt együttműködésükben. Külön méltatta az Afganisztánnal kapcsolatos hatékony együttes munkát.

A találkozó egyik fő témája az amerikai rakétavédelmi elemek európai elhelyezésének szándéka. Oroszország attól tart, hogy ezek a tervek veszélyeztetik biztonságát és megsértik a stratégiai egyensúlyt.

Az orosz és amerikai harcászati nukleáris fegyverek csökkentéséről csakis azok után lehet beszélni, ha az amerikai nukleáris fegyvert kivonják Európából – hangoztatta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Brüsszelben a NATO-Oroszország Tanács ülése után.

A miniszter rámutatott, hogy az amerikai fegyver az USA határain túl van elhelyezve és ott, ahol ilyen található, fenntartják az infrastruktúrát a fegyver alkalmazásához. Lavrov szerint a tárgyalások előtt egyenlő állást kell kialakítani, azaz visszaszállítani a fegyvert az Egyesült Államokba és felszámolni az infrastruktúrát. Csakis ezek után lehet visszatérni a témához az általános hadászati stabilitás kontextusában – véli a miniszter.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 652 918 megtekintés

Videó: 48 856 014 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7015724

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh